ŠKOLA KOD MEROŠINE PUNA ZMIJA!

Izvor: Kurir, 04.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠKOLA KOD MEROŠINE PUNA ZMIJA!

U temeljima i zidovima škole u selu Biljeg u opštini Merošina gmižu smukovi, zbog čega su roditelji zabranili deci da idu na nastavu

MEROŠINA - Nijedno od 27 dece škole koju su zaposele zmije juče nije ušlo u učionicu. Umesto o gradivu, mališani škole u Biljegu kod Merošine pričaju o zmijama. Zbog smukova koji su se pojavili u temeljima i zidovima škole roditelji juče nisu dozvolili deci da idu na nastavu. Ivana Janković, majka dva dečaka koji pohađaju ovu školu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kaže da su se zmije pojavljivale i ranijih godina, ali da ih ove godine ima mnogo više.

- Zabrinuta sam! Moj sin koji ide u četvrti razred ne sme da vidi zmiju ni na slici, a deca pričaju da su u četvrtak, pred praznik, na desetine zmija virile iz zidova škole! Uvek kažu da nema para za ovu školu, deca nemaju NJC, škola nije omalterisana, a sad imaju i zmije! Zato smo mi roditelji odlučili da decu ne pustimo na nastavu - priča Ivana.

Da se učiteljica i đaci ovog isturenog odeljenja osnovne škole u Merošini svake godine sa prvim prolećnim toplim danima suočavaju sa ovim problemom potvrđuje i direktor Kosta Uvalin. On napominje da je seoska škola pre nekoliko godina izgorela u požaru, pa je na temeljima više od 100 godina stare zgrade napravljena nova.

- Bilo je zmija i prošle godine, sada ih ima mnogo više, ali ne treba dizati uzbunu. Roditelji su malo na prečac odlučili da deca ne dođu na časove. Zvali su me u ponedeljak uveče i odmah smo juče održali roditeljski sastanak. Dogovorili smo se da deca krenu na nastavu, a mi ćemo odmah zamalterisati sve rupe u temelju u kojima se pojavljuju zmije - objašnjava direktor Uvalin. On napominje da je nedavno izgrađen deo krova i da će uskoro biti dograđen i NJC.

Prozori u školi se, zbog straha da zmije ne dopuze i u učionicu, ne otvaraju danima. Đaci se danas, kako su roditelji obećali, vraćaju u klupe, ali će školske odmore i dalje provoditi pod budnim okom učiteljice. Nadležni u školi, učenici i njihovi roditelji čekaju trajno rešenje - da smukovi, koji su zakonom zaštićeni, pronađu drugu kuću, a školu ostave na miru!

Miodrag Stanković



Ne stižem sve da ih pohvatam!

Stariji žitelji Biljega tvrde da je broj zmija u školi i njenom dvorištu punom visoke trave i žbunja iz godine u godinu sve veći. To potvrđuje i Vladica Stolić, glavni „zmijar“ u selu.

- Ovo je rep od smuka - kaže Vladica iskusno dok drži „zadnji“ deo zmije u ruci, i dodaje:

- Evo, tu su u zid malopre ušle još dve-tri zmije. Vidite, ovo su košuljice koje su presvlačile. Ja ne mogu da postignem da ih sve pohvatam! Ne mogu ovde da dežuram, a svaka čast ovoj ženi što radi u školi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.