SKLOPLJEN PAKT! MENJA SE RAVNOTEŽA MOĆI: Iran se udružio sa Kinom, šta to tačno znači za ZAPAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 21:17

SKLOPLJEN PAKT! MENJA SE RAVNOTEŽA MOĆI: Iran se udružio sa Kinom, šta to tačno znači za ZAPAD

Rastući uticaj Kine u Istočnoj Aziji i Africi suprotstavlja se američkim interesima.

Dokument koji je nedavno "procurio" u javnost pokazuje da Kina i Iran započinju 25-godišnje strateško partnerstvo u trgovini, politici, kulturi i bezbednosti.

Saradnja između azijskog džina i bliskoistočnih zemalja nije ni nova, međutim, ono što ovaj razvoj događaja razlikuje od ostalih je što i Kina i Iran imaju globalne i regionalne ambicije, obe su u sukobu sa Sjedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Američkim Državama i u sporazumu postoji bezbednosna komponenta.

Upravo ovaj vojni aspect brine SAD, baš kao i prošlogodišnje zajedničke pomorske vežbe Irana, Kine i Rusije u Indijskom okeanu i Omanskom zalivu.

Rastući uticaj Kine u Istočnoj Aziji i Africi suprotstavlja se američkim interesima a Bliski istok je novi front na kojem Peking može izazvati američku hegemoniju - ovaj put preko Irana.

Sporazum ide dalje od ekonomske sfere i međunarodnih odnosa i operiše na unutrašnjem, regionalnom i globalnom nivou. Na unutrašnjem planu, može biti ekonomska žila kucavica za Iran, spasavajući ga od posledica sankcija i obezbeđujući prodaju njegove nafte i gasa Kini. Iran može iskoristiti svoje strateške veze sa Kinom kao prednost u budućim pregovorima sa Zapadom i proširiti uticaj Kine u Persijskom zalivu.

Navodi se da bi iransko-kinesko strateško partnerstvo moglo ugroziti pobedu republikanaca na predsedničkim izborima u SAD - do kojih je ostalo svega tri meseca - jer njihova saradnja dokazuje da je strategija maksimalnog pritiska administracije predsednika Donalda Trampa bila neuspešna. Ne samo što nije uticala na Iran, odgurala ga je pravo u naručje Pekinga.

Dugoročno gledano, Teheran usvaja takozvanu politiku "gledanja na Istok", kako bi ojačao svoj uticaj u regionu a potkopao američki.

Za Kinu, ovaj pakt može značiti energetsku bezbednost. Persijski zaliv snabdeva energijom više od pola Kine. I sloboda plovidbe u Zalivu je od velike važnosti za Kinu. Saudijska Arabija, američki saveznik, trenutno je glavni dobavljač sirove nafte za Kinu - njen uvoz iz kraljevstva u maju postavio je novi rekord sa 2,16 miliona barela dnevno.

I drugi arapski dobavljači nafte u regionu Persijskog zaliva bliski su saveznici SAD, pa se Kina plaši - kako trgovinski rat između dve najveće svetske sile eskalira - da će Vašington pritisnuti te zemlje i "zatvoriti slavinu".

Kinesko-iranska saradnja neminovno će preoblikovati političku scenu u regionu u korist dve zemlje, potkopavajući dodatno američki uticaj, jer ovaj sporazum omogućava Kini da igra veću ulogu u jednom od najvažnijih regiona u svetu.

Za razliku od SAD, koje su se povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom 2018, Kina je usvojila apolitični, razvojni pristup regionu, koristeći iransku moć u regionu da proširi ekonomske odnose sa obližnjim zemaljama i uspostavi bezbednost u području preko takozvanog razvojnog mira, umesto zapadnjačkog demokratskog. A to je upravo pristup koji autoritarne države Bliskog istoga pozdravljaju.

Novo strateško partnerstvo uticaće i na susedne regionu, uključujući Južnu Aziju, podsećajući da su Indija i Iran 2016. potpisali sporazum o investiciji u iransku luku Čabahar i izgradnju železnice od tog grada do Zahedana na istoku, te povezivanju Indije sa Avganistanom i Centralnom Azijom. Iran sada optužuje Indiju da odlaže svoje investicije pod američkim pritiskom i nastavio je sam da radi na projektu.

Iranski zvaničnici su odbili da povežu odbacivanje Indije iz projekta sa novim sporazumom sa Kinom, međutim deluje da su bliske veze Nju Delhija i Vašingtona dovele do te odluke.

Menjajući Indiju sa Kinom u tom strateškom projektu promeniće se i ravnoteža moći u Južnoj Aziji, na štetu druge najmnogoljudnije zemlje u svetu. Sada Kina ima šansu da poveže luku Čabahar sa pakistanskim Gvadarom, ključnom tačkom Inicijative Pojas i put.

Strateško partnerstvo uticaće i na rivalstvo između SAD i Kine. Iako Kina ostaje najveći trgovinski partner SAD, njihova konkurencija se zaoštrila na raznim poljima do tačke da mnogi posmatrači ukazuju da svet ulazi u novi hladni rat. Kinesko-iransko partnerstvo moglo bi i da preoblikuje bezbednosni aspekt regiona promovisanjem stabilnost putem kineskog pristupa razvojnog mira.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.