SKANDALOZNI HIRURG IZ ŠVEDSKE POSLAT U ZATVOR NAKON SMRTI TRI PACIJENTA: Apelacija odbila uslovnu osudu

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 13:47

SKANDALOZNI HIRURG IZ ŠVEDSKE POSLAT U ZATVOR NAKON SMRTI TRI PACIJENTA: Apelacija odbila uslovnu osudu

Pre godinu dana hirurg Paulo Makijarini je u Okružnom sudu u Solni osuđen na uslovnu kaznu za slučaj teškog napada nanošenja telesnih povreda. Međutim, tužilac Džim Vesterberg nije bio zadovoljan i uložio je žalbu

Apelacioni sud Svee pooštrava kaznu hirurgu Paulu Makijariniju i osuđuje ga na dve godine i šest meseci zatvora.

Tako je skandal koji je troje pacijenata koštao života možda došao do kraja.

- Ovo je veoma lep osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - kaže profesor etike Nils-Erik Salin za DN.

Apelacioni sud je, za razliku od Okružnog, zaključio da nije bilo reči o vanrednim situacijama kada su intervencije na tri pacijenta.

- To je mudra presuda. Advokati su shvatili ozbiljnost činjenice da je Paulo Makijarini svoje istraživanje radio suprotno nauci i dokazanom iskustvu. Takođe su videli da pravilo o vanrednim situacijama nije primenjivo u ovom slučaju - kaže Nils-Erik Salin, profesor medicinske etike na Univerzitetu Lund i stručnjak u Norveškom savetu za medicinsku etiku.

 On smatra da je pozitivno što Apelacioni sud na ovaj način tumači Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

- Presuda pokazuje da ko učini štetu, ne može proći nekažnjeno - kaže profesor.

Pre godinu dana hirurg Paulo Makijarini je u Okružnom sudu u Solni osuđen na uslovnu kaznu za slučaj teškog napada nanošenja telesnih povreda. Međutim, tužilac Džim Vesterberg nije bio zadovoljan i uložio je žalbu.

Kada je u maju završeno ročište u žalbenom sudu, on je želeo da hirurg umesto toga bude osuđen na zatvorsku kaznu po tri tačke za teški napad.

- Kritični smo prema presudi okružnog suda. To nedostaje u mnogim aspektima - rekao je tada Džim Vesterberg u svojoj molbi pred Apelacionim sudom Svea.

Odbrana je, sa svoje strane, tražila potpunu oslobađajuću presudu, zbog čega je i Paulo Makijarini uložio žalbu na presudu.

Pre više od deset godina, 2011. i 2012. godine, italijanski hirurg Paulo Makijarini je obavio niz operacija u Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Solni i Hudingeu.

U vezi sa operacijama, trojici stranih pacijenata oštećeni dušnici su zamenjeni sintetičkim, u praksi plastičnim komadima nalik cevima.

Pre operacije, plastične cevi su kupane u rastvoru sa matičnim ćelijama u nadi da će se one transformisati u sve različite vrste ćelija koje su normalno potrebne traheji, uključujući krvne sudove i mišiće. To nije bio slučaj.

Umesto toga, svi pacijenti su patili od teških komplikacija. Danas su svi pacijenti mrtvi.

Posle operacija pokazalo se da intervencijama nedostaju neophodne etičke dozvole i da je istraživanje zasnovano na prevari, uprkos tome što je Makijarini uvek tvrdio suprotno.

Protiv Paula Makijarinija je 2020. podignuta optužnica za tri tačke za teški napad, alternativno nanošenje telesnih povreda, teška krivična dela.

Prema optužnici, metoda plastične traheje bila je potpuno nedokazana, zbog čega su postupci sprovedeni suprotno nauci i dokazanom iskustvu.

Takođe su bili nezakoniti jer nisu činili deo bilo kakvog oblika zdravstvene zaštite, ili licencirane istraživačke studije.

U okružnom sudu prošle godine Makijarini je tvrdio da je uvek imao na umu najbolje interese pacijenata i da je delovao u hitnim slučajevima, jer su pacijenti umirali.

Okružni sud je delimično stao na stranu odbrane i smatrao da je u prva dva slučaja Makijarini delovao hitno zbog stanja pacijenata i pozvao se na hitni deo Krivičnog zakonika koji dozvoljava oslobađanje od odgovornosti za dela učinjena u hitnim situacijama.

Međutim, prema oceni suda, treća transplantacija nije trebalo da bude sprovedena s obzirom na komplikacije koje su zadesile dva prethodna pacijenta.

 

● U jesen 2010. godine, hirurg Paolo Makijarini je angažovan kao gostujući profesor na Institutu Karolinska (KI) i glavni lekar u Univerzitetskoj bolnici Karolinska (KS).

● Sledeće godine izvršio je prvu transplantaciju u svetu sintetičke traheje pripremljene od ćelija koštane srži. Ova revolucionarna operacija dobila je veliku pažnju. Od 2011. do 2012. godine u KS su operisana još dva pacijenta sa sintetičkom trahejom.

● Svi pacijenti su kasnije umrli. Prvi pacijent, 36-godišnji muškarac, preminuo je 2,5 godine nakon operacije. Drugi, tridesetogodišnji muškarac, preminuo je posle četiri meseca. Treći pacijent, žena iz Turske, pretrpela je veoma teške komplikacije koje su zahtevale kontinuiranu hospitalizaciju sve do smrti u martu 2017. godine, kada je imala 26 godina.

● Kada je postalo jasno kako su transplantacije protekle, Makijarini je u aprilu 2013. prestao da radi, a u novembru iste godine mu je prestao radni odnos u KS. I dalje je bio zaposlen u KI do 2016. godine.

● Tokom 2014. protiv hirurga je podneto nekoliko prijava KI, uključujući četiri doktora o nedoličnom ponašanju u istraživanju. Spoljni istražitelj je dokazao da su optužbe tačne, ali je KI ipak oslobodio Makijarinija.

● U aprilu 2015. godine KS je policiji prijavljen od strane Agencije za medicinske proizvode zbog kršenja Zakona o farmaceutskim proizvodima. Inspektorat za negu i negu (Ivo) je 1. juna iste godine prijavio bolnicu policiji zbog kršenja Zakona o etičkoj kontroli. Nekoliko dana kasnije, tužioci su otvorili preliminarnu istragu.

● U januaru 2016. SVT je objavio dokumentarnu seriju "Ekperimenten" u kojoj je Makijarinijevo istraživanje dovedeno u pitanje. Nekoliko ljudi na ključnim pozicijama unutar KI napustilo je svoje zadatke kao rezultat onoga što se pojavilo.

● U junu 2016. Makijariniju je izrečena sumnja da je naneo tešku smrt drugog čoveka i naneo teške telesne povrede. Sledeće godine istraga je zatvorena kada su tužioci smatrali da nije moguće pokazati da bi neki drugi metod lečenja bio bolji.

● 2017. godine, nakon pregleda šest naučnih članaka, uključujući prvu transplantaciju sa plastičnim grlom, Centralni odbor za etičku reviziju (CEPN) je zaključio da je Makijarinijevo istraživanje zasnovano na prevari. Prema CEPN-u, date su "obmanjujuće i ulepšavajuće informacije o stvarnom stanju pacijenata", dok su druge važne informacije zadržane.

● KI je 2018. osudio sedam istraživača, uključujući Makijarinija, za nedolično ponašanje u istraživanju, na osnovu istrage CEPN-a. Iste godine, tužioci su odlučili da ponovo otvore istragu nakon revizije prethodne odluke o zatvaranju.

● U septembru 2020. Paulo Makijarini je optužen za teški napad na tri pacijenta.

● Okružni sud u Solni je 16. juna 2022. osudio Makijarinija na uslovnu kaznu zbog nanošenja telesnih povreda, teškog krivičnog dela, u vezi sa mladom ženom iz Turske. U prva dva slučaja je oslobođen. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.