SKANDALI U NOVOM PAZARU SE NASTAVLJAJU: Albance bi da DIŽU U NEBESA i da im POKLONE ULICE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDALI U NOVOM PAZARU SE NASTAVLJAJU: Albance bi da DIŽU U NEBESA i da im POKLONE ULICE!

Šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Skupštini Novog Pazara Jahja Fehratović ocenio je da je današnje napuštanje sednice odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka početak raskola u njihovoj koaliciji

Odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka napustili su skupštinsko zasedanje, nakon što je glasovima večine sa dnevnog reda uklonjena tačka o promeni naziva gradskih ulica. U obrazloženju se kaže da predlog odluke, koji je dostavljen Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na razmatranje nije ispoštovao zakonsku proceduru.

Kako se saznaje, sporna su imena ulica koja je predložila SDA Sandžaka a koja nose imena: Adema Demaćija, Ibrahima Rugove, Šabana Poluže i Aćifa Efendije Bljute ali i pojedinih članova sjeničke konferencije.

U obrazloženju predloga, SDA je navela da je Aćif-efendija bio osnivač i predsednik bošnjačke partije Džemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik Novopazarskog sreza, ali i "organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva". Bošnjačko nacionalno vijeće je pokrenulo postupak njegove rehabilitacije, ali sudski proces još uvek nije završen.

Nakon što taj predlog nije uvršten u dnevni red, odbornici SDA napustili su zasedanje a malo nakon toga i predstavnici SPP stranke Muamera Zukorlića. sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP).On je u izjavi kazao da će taj raskol, nervoza i nesuglasice između dve vladajuće partije imati duboke posledice po funkcionisanje većine pogotovo jer se, kako je naveo, nalazimo u predizbornom stanju.

- Nije isključeno i da je ovo sve dobro osmišljena priča u kojoj je SDA Sandžaka htela da nazove ulice u Novom Pazaru po nekim ljudima, ali da, eto, drugi nisu dali. Hteli su da konsoliduju svoje biračko telo koje je u osipanju, jer je većina građana shvatila da se radi o populističkoj i bezidejnoj politici koja nema nikakvu budućnost - kazao je Fehratović.

Predlog SDA je odbijen, jer nije u skladu sa procedurama, koje propisuju Statut Grada i Zakon o lokalnoj samoupravi. Prema tome, svi predlozi, ma od koga dolazili, moraju da prvo budu upućeni skupštinskoj Komisiji za davanje naziva ulica, posle da se o njima izjasni Bošnjačko nacionalno vijeće i gradski Savet za međunacionalne odnose i na kraju da dobiju saglasnost od Ministartsva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zbog svega toga, čak i da je Skupština danas usvojila predlog SDA, on ne bi imao nikakav formalno-pravni značaj. Na osnovu toga, ne bi bilo moguće zaista promeniti nazive ulica u adresnom registru , zapravo građani ne bi dobili nove adrese u ličnim kartama. Sednica skupštine grada je prekinuta, a nastavak se očekuje u 18 časova. Podsetimo, vlast u Novom Pazaru čine: SDP, SNS, SDA i SNP dok je SPP u opoziciji. Nakon što je skuština odložena i zakazana za 18 časova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.