SKANDAL U UDŽBENIKU ZA 4. RAZRED! Decu nam uče da su Beograd i Smederevo bili deo Hrvatske!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2018, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL U UDŽBENIKU ZA 4. RAZRED! Decu nam uče da su Beograd i Smederevo bili deo Hrvatske!

Udžbenik je u upotrebi od 2015

U tematskom atlasu za predmet Priroda i društvo za četvrti razred osnovne škole u Srbiji štampana je istorijska karta na kojoj se Hrvatska prostire sve do Drine, ali i do Drima i – Smedereva, piše nedeljnik “Afera“.

Udžbenik, koji je u upotrebi od 2015. godine, štampala je izdavačka knjiga Novi logos. Pod naslovom „najstarija srpska država Raška“, objavljena je karta Balkana iz devetog veka. Na toj karti istočno od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Raške je Bugarska, jugoistočno Vizantija, a zapadno, južno i severno – Hrvatska.

Po ovom falsifikatu krajnja jugoistočna granica Hrvatske je nadomak ušća reke Drim u Jadransko more, na teritoriji današnje Albanije.

Zapadna granica Raške sa Hrvatskom je na reci Drini, a severna na Zapadnoj Moravi! Negde u širem rejonu Čačka je tromeđa Hrvatske, Bugarske i Srbije, od koje granična linija između Hrvatske i Bugarske ide na severoistok, južno od Smedereva seče Veliku Moravu i izbija na Dunav.

Maštoviti i zlonamerni kartograf, autori i izdavač udžbenika su Hrvatskoj pripojili celu Dalmaciju, Bosnu, Hercegovinu, Mačvu, Šumadiju, sa Beogradom, deo srednje Srbije, Boku Kotorsku, Brda, Crnu Goru i deo Albanije. Skoro duplo više nego u najsmelijim snovima ustaša i Ante Pavelića.

Istočna granica Hrvatske je samo jednom u istoriji bila na Drini. Od 1941. do 1945. u vreme postojanja zločinačke Nezavisne države Hrvatske koju je stvorio Adolf Hitler, a na čijem čelu su se nalazili Ante Pavelić i njegove ustaše, najveći zločinci u istoriji ljudske civilizacije, koji su zaklali milion Srba.

Ako se izuzme četvorogodišnje postojanje Hitlerove marionetske NDH, Hrvatska se nikada u istoriji nije prostirala istočno od Une, a kamoli do Drine, Smedereva i Albanije. Od prvih pisanih tragova u kojima se pominje, pa sve do 1941. godine pokrajina Hrvatska obuhvatala je širi prostor oko današnjih Zagreba, Karlovca i Varaždina. Južno od Like graničila se sa Dalmacijom, istočno sa Slavonijom.

Nikada pre Pavelića i Hitlera Hrvatska nije postojala kao samostalna država, već je bila pokrajina, sa istim statusom kao Dalmacija i Slavonija. Nikada pre proglašenja Banovine Hrvatske, kao pokrajine u srastavu Kraljevine Jugoslavije, 1939. godine, Dalmacija i Slavonija nisu bile u sastavu Hrvatske.

Čak ni Hitler se nije drznuo da Hrvatsku proširi istočno od Drine i južno od Save, pa da joj još pripoji Crnu Goru, sve do Albanije, piše „Afera“.

Postavlja se pitanje kako je moguće da udžbenik sa jednom takvom kartom bude uvršten u školski program Republike Srbije. I da dve godine niko ne digne svoj glas protiv tog falsifikata. Ni učenici i njihovi roditelji, ni profesori, ni odgovorni u Ministarstvu prosvete, ni mediji.

Skandal sa udžbenikom iz poznavanja prirode i društva ponovo nameće temu štampanja udžbenika u Srbiji. Monopol na ovaj izuzetno važan društveni i nacionalni posao, u kojem se obrće oko 130 miliona evra, imaju Hrvati i Nemci.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.