SKANDAL Dve nedelje pili neispravnu vodu, vodovod znao sve vreme

Izvor: BKTV News, 05.Dec.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL Dve nedelje pili neispravnu vodu, vodovod znao sve vreme

Meštani Suvog sela, Vlasanice i Debrca više od deset dana piju bakteriološki i hemijski neispravnu vodu. JKP vodovod „Izvor“ iz Vladimiraca je još krajem novembra dobio izveštaj Zavoda za javno zdravlje da voda nije za piće.

Analiza vode koju tri puta mesečno radi Zavod za javno zdravlje Šabac, pokazala je da se u vodi nalaze bakterije fekalnog porekla, „ešerihija koli“ i „streptokokus“ i da voda nije ni bakteriološki ni hemijski ispravna.
Do toga je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << došlo zbog kvara na dozatoru za hlor u izvorištu „Suvo selo“, odakle se meštani ovih sela snabdevaju vodom. Iako su analize prosleđene vladimiračkom vodovodu „Izvor“, meštane niko nije obavestio.
„Problem je bio u dozatoru za hlor. Mi smo odmah otklonili kvar, ali, bilo je propusta i sa naše strane. Stanovništvo smo obavestili o neispravnoj vodi za piće tek pre dva dana“, kaže Ratko Dragojević, direktor JKP „Izvor“.
U šabačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da voda sa ovog izvorišta nije za piće i da njeno konzumiranje nosi određen rizik.
„Konzumiranje takve vode nosi rizik, a sve zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja ljudi kakve će posledice to ostaviti. Ono što meštani treba da znaju, ta voda nije za piće i ne treba da je koriste“, napominje dr Igor Dragičević iz ZZJZ.
Meštani ovih sela različito reaguju na ovaj problem, i dok jedni lakonski odmahuju uz komentar „ma nema tu ništa strašno“, drugi prete tužbama. Saveta iz Debrca kaže da već godinama ne pije vodu iz vladimiračkog vodovoda, ali je koristi za sve ostalo.
„Kupujem vodu za piće, a vodu iz vodovoda koristim za pranje sudova, veša, kupanje. Nisam ni znala da voda nije ispravna za piće, niko nas nije obavestio „, kaže Saveta.
Zoran Belanović iz Mesne zajednice Debrc kaže da je tek u četvrtak uveče od poznanice saznao da voda u ovom selu nije za piće.
„Niko me nije obavestio, nisam ni znao da je voda zabranjena za korišćenje. Zvao sam predsednike skupštine i opštine, ali su bili na sastanku, da vidim o čemu se radi i šta ćemo da preduzmemo da stanovništvo snabdemo pijaćom vodom“, kaže Belanović.
Kako Blic saznaje Republički sanitarni inspektor doneo je rešenje o zabrani korišćenja vode, a ZZJZ u petak je uradio nove analize. Predsednik opštine Vladimirci Vladica Marković kaže da je Crveni krst iz ovog mesta uputio flaširanu vodu u škole, dok će za stanovništvo biti obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom.
„Nedopustivo je da odgovorni u vodovodu nisu na vreme reagovali i zbog toga će snositi posledice. Analize koje su pokazale da voda nije ispravna urađene su 18. novembra, a rešenje o zabrani korišćenja vode stiglo je 28. novembra. Tog dana je urađena nova analiza koja je pokazala da je voda ispravna za piće. Bez obzira na to mi ćemo stanovništvu obezbediti pitku vodu, dok analize ne pokažu da je voda iz vodovoda ispravna“, kaže Marković.
Izvor: blic.rs
The post SKANDAL Dve nedelje pili neispravnu vodu, vodovod znao sve vreme appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.