SITUACIJA U HRVATSKOJ SVE GORA: Uvode semafor epidemije, čekaju ih veći brojevi zaraženih i strože mere

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2020, 08:18

SITUACIJA U HRVATSKOJ SVE GORA: Uvode semafor epidemije, čekaju ih veći brojevi zaraženih i strože mere

Krizni štab Hrvatske će što je pre moguće odrediti tzv. semafor epidemije i doneti jasne brojčane kriterijume za četiri nivoa ozbiljnosti epidemije, kao i popis mera koje će slediti kad se pojedini nivo dostigne.

Trajanje samoizolacije za kontakte zaraženih osoba izjednačiće se s trajanjem izolacije za zaražene osobe, odnosno skratiće se sa 14 na 10 dana, a i dalje se lome koplja između politike i struke oko toga treba li kontakte zaraženih da hvataju i šalju u karantin >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << epidemiolozi - ili da se ta obaveza prenese na obolele osobe.

Deo je to odluka donesenih juče nakon što je broj zaraženih u Hrvatskoj dosegnuo neočekivanih 748 novih slučajeva.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš opisao je u sredu uveče situaciju s korona virusom u Hrvatskoj kao zabrinjavajuću i upozorio da će zaraženih biti još više.

- Situacija je zabrinjavajuća, ali nije iznenađujuća. Okolnosti u proteklih mesec dana, kao i okolnosti u Evropi i svetu, ukazuju na to da svuda raste broj novozaraženih, a tako i u Hrvatskoj - kazao je sinoć Beroš za RTL.

Dodao je da su veća okupljanja ljudi u poslednjih mesec dana generisala neka žarišta koja su uzrokovala ovakav porast.

- Osim toga, tu je i hladno vreme i činjenica da smo više u unutrašnjim prostorima i to je uticalo na porast broja zaraženih. Biće još i više zaraženih, zato se treba ponašati odgovorno i poštovati mere - rekao je ministar.

Nije isključio ni mogućnost da u Hrvatsskoj bude i više od hiljadu zaraženih dnevno.

- Moguće je da će u sledećim danima biti još povećan broj novozaraženih. Međutim, posebno je važno shvatiti da se treba ponašati odgovorno, samodisciplinirano i ozbiljno te poštovati mere koje smo preporučili. Ako ne budemo odgovorni, ako se budemo družili, brojke će rasti i dalje - kazao je Beroš.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.