SITUACIJA SE OPASNO ZAOŠTRAVA: Nemačka vojna fregata zaplovila ka Crvenom moru

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 14:23

SITUACIJA SE OPASNO ZAOŠTRAVA: Nemačka vojna fregata zaplovila ka Crvenom moru

Udruženi protiv Huta.

Nemačka vojna fregata je krenula ka Crvenom moru, gde je planirano da učestvuje u misiji Evropske unije za zaštitu pomorske trgovine i kao podrška akcijama protiv jemenskih pobunjenika Huta, koji izvode napade na trgovačke brodove, prema specijalizovanom sajtu za praćenje brodova "Marin Trefik".

Nemačka fregata "Saksen" klase Hesen isplovila je 8. februara sa 240 vojnika iz luke Vilhelmshafen ka Sredozemnom moru, a trebalo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da stigne na odredište 19. februara, prenosi Al Džazira.

Komandant nemačke mornarice viceadmiral Jan Kristijan Kak izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da je zadatak broda da učestvuje u misiji Evropske unije za zaštitu pomorske trgovine i da podrži vojne napore protiv napada Huta raketama i dronovima na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Jemenski pobunjenici izvode napade, kako tvrde, na brodove u toj oblasti povezane sa Izraelom, u znak solidarnosti sa palestinskom militantnom grupom Hamas koji četiri meseca vodi rat sa izraelskom vojskom u Pojasu Gaze.

SAD, Velika Britanija i drugi zapadni saveznici pokrenuli su, kao odgovor, napade na ciljeve Huta, koji drže pod kontrolom veći deo Jemena.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Dragana Branković Jevđić/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.