SITUACIJA NA GROBLJIMA SVE GORA: Duplo više sahrana nego pre dva meseca, sada je i nedelja prebukirana

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2022, 22:30

SITUACIJA NA GROBLJIMA SVE GORA: Duplo više sahrana nego pre dva meseca, sada je i nedelja prebukirana

U Beogradu od 6. februara opet počelo sahranjivanje nedeljom na pojedinim grobljima.

Situacija na grobljima u Srbiji, sve "zahvaljujući" korona virusu, i povećanom broju preminulih od posledica ove bolesti, opet podseća na onu u oktobru i novembru prošle godine koja je doprinela da ona obori sve rekorde po broju umrlih u našoj zemlji ikada. Poslednjih nekoliko dana na pojedinim grobljima, ponovo se sahrane zakazuju na 5, 6, pa i 7  dana.

Takav slučaj je na pojedinim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novosadskim grobljima. Jedna porodica iz Novog Sada člana je izgubila prošlog petka, a sahrana je zakazana za četvrtak, odnosno za sutra. Njihov član je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine.

Dnevno nam, da podsetimo najpre, u Srbiji od korona virusa umire oko 60 ljudi.

Zato nam u JKP „Pogrebne usluge“ Beograd kažu da je u prethodnih desetak dana situacija podsećala na onu u oktobu i novembru.

- Imajući u vidu trenutnu pandemijsku situaciju, broj raspoloživih termina za sahranjivanje i ispraćaje za kremacije zavisi od činjenice o kom groblju se radi. Najviše sahrana ima na većim, otvorenim grobljima u nadležnosti našeg preduzeća kao što su Nova Bežanija, Orlovača i Lešće. U toku prethodnih desetak dana od kada je broj sahrana povećan, situacija donekle podseća na onu iz oktobra i novembra prethodne godine, te se sahrane u zavsinosti od groblja zakazuju u periodu od tri do pet dana, a na nekim grobljima povremeno i u periodu do sedam dana - kada je broj sahrana izuzetno povećan - kažu za Telegraf.rs u JKP Pogrebne usluge Beograd.

Dodaju da je sahranjivanje nedeljom ponovo otpočelo od 6. februara ove godine na većim prestoničkim grobaljima u nadležnosti ovog preduzeća.

- I to na grobljima Nova Bežanija, Orlovača i Lešće. Na pojedinim od ovih grobalja, sahrane su poslednji put nedeljom obavljane tokom oktobra i novembra prethodne godine - kažu u JKP "Pogrebne usluge" i podsećaju da oni u svojoj nadležnosti imaju  deset najvećih prestoničkih grobalja:

- To su groblja Lešće, Orlovača, Nova Bežanija, Zbeg, Novo groblje, Topčider, Zemunsko, Centralno, Banjičko i groblje Stara Bežanija. Pored pomenutih, na široj teritoriji Beograda postoji još oko 180 lokalnih grobalja o kojima se staraju Gradske opštine i drugi organi lokalne samouprave. U toku prethodne sedmice ukupan broj sahrana i ispraćaja za kremaciju na grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" Beograd je u proseku iznosio 65 dnevno.

U JKP "Lisje" u Novom Sadu, međutim, kažu da je kod njih broj sahrana konstantan od kraja prošle godine.

- Broj sahrana poslednjih meseci prošle i početkom ove godine je konstantan. Sahrane se u proseku zakazuju na 3 do 4 dana - kažu za Telegraf.rs u ovom novosadskom preduzeću, a na pitanje da li i sada ima sahrana nedeljom kao što je to bio slučaj u oktobru i novembru, odgovaraju negativno.

Marijana Tošić, rukovodilac sektora za groblja i pijace u Obrenovcu, kaže da je kod njih sada mirnija situacija a podseća da su prošle godine imali broj sahrana koji je iznad svih proseka.

- U toku 2019. godine obavljeno je 325 sahrana i to je prosek i prethodnih godina unazad. 2020. kada je počela pandemija došlo je do povećanja broja sahrana, imali smo po 405 sahrana ali to su samo dva gradska groblja -  staro i novo obrenovačko dok je prošle godine bilo 549 sahrana. To je nešto više u odnosu na dugogodišnje proseke. U oktobru i  novembru, kada je bila najkritičnija situacija,  čekalo se i po nekoliko dana za sahranu i tada samo uvodili i vanredne termine. Obavljali smo sahrane i rano ujutro ili popodne - kaže Marijana Tošić za Telegraf.rs i dodaje da je sada malo rastrećnija situacija u tom pogledu:

- Imamo po dve, tri sahrane dnevno. U januaru je bilo 46 sahrana a sa jučerašnjim datumom je 17 sahrana bilo u februaru, ali čeka se do dva dana. Uspemo da se organizujemo tako da nije problem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.