SITAB: Nema mogućnosti za taksi popust

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SITAB: Nema mogućnosti za taksi popust

Strukovno udruženje taksi preduzetnika (SITAB) demantovalo je danas pisanje pojedinih medija koji su, posle odluke Upravnog suda o ukidanju jedinstvene cene taksi usluga, objavili da se ponovo uvodi mogućnost popusta na cenu taksi prevoza.

Ova vest nije tačna, istaknuto je u saopštenju Udruženja, uz objašnjenje da je donošenjem novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju od 17. maja 2011. zakonodavac uveo minimalnu ekonomsku cenu ispod koje se ne može obavljati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taksi prevoz.

- Termin minimalne ekonomske cene je uveden kako bi se sprečio damping cena taksi usluga koji su uveli pojedini vlasnici taksi udruženja kao najeftiniji vid reklame - nevelo je Udruženje.

Zakonodavac je predvideo zakonske odredbe koje, kako je ukazano, sankcionišu damping cena taksi usluga (popust), kako za taksi preduzetnika, tako i za taksi asocijaciju koja nudi usluge taksi prevoza mimo propisane najniže ekonomske cene taksi prevoza.

- Sadašnja cena taksi prevoza je još iz perioda kada je gorivo bilo 79, a evro 80 dinara, tako da u današnjim uslovima propisana cena realno ne predstavlja minimalnu ekonomsku cenu taksi prevoza - navedeno je u saopštenju.

Kao član državne komisije, Strukovno udruženje taksi preduzetnika je iniciralo i učestvovalo u izradi Izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Prema oceni tog udruženja, nakon usvajanja zakona, uveden je jednim delom red u obavljanje taksi prevoza.

- Međutim, situacija u kojoj se danas nalazi taksi preduzetništvo u Beogradu, pre svega zbog dugogodišnje nebrige gradske vlasti i pojedinih interesnih grupa koje su figurirale kao predstavnici taksi preduzetnika, dovodi u pitanje opstanak taksi preduzetnika - smatra SITAB.

Pritom podseća da se s više desetina dopisa rukovodstvo tog udruženja obraćalo gradonačelniku Beograda Draganu DJilasu, ali odgovore još nije dobilo.

- Možemo da pohvalimo saradnju sa Ministarstvom Infrastrukture, koje je svaki naš zahtev razmotrilo i uskladu sa zakonom i realnim mogućnostima i realizovao. Šteta što takva saradnja i sa gradski organima Beograda ne postoji - poručio je Upravni odbor SITAB-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.