ŠIROM ZEMLJE ZAKOPAVAJU GAĆE: Šta se krije iza ovakvog poteza švajcarskih poljoprivrednika?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2021, 14:41

ŠIROM ZEMLJE ZAKOPAVAJU GAĆE: Šta se krije iza ovakvog poteza švajcarskih poljoprivrednika?

Stručnjaci kažu da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente

Širom Švajcarske vlasnici bašti i poljoprivrednog zemljišta u zemlju će zakopati 2.000 pari donjeg veša, u cilju naučnog istraživanja o kvalitetu tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u ovom istraživanju poslao je po dva para pamučnih gaća, a njihov je zadatak da ih zakopaju u zemlju u svojoj bašti ili na njivi.

Plan je da se nakon određenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vremena gaće iskopaju i da se odnesu na analizu gde bi trebalo da se ispita u kakvom stanju se nalaze, odnosno to će biti pokazatelj u kolikoj su meri sitni organizmi razgradili tekstil.

Švajcarski stručnjaci kažu za agenciju DPA da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, ali ne tako opsežne.

Plan je i da volonteri koji su se prijavili u zemlju zakopaju i kesice čaja, koje će kontrolisati pouzdanost rezultata dobijenih od donjeg rublja, budući da je ta metoda sa ispitivanjem tla kesicama čaja odavno poznata.

Plan istraživanja je da se jedan par gaća otkopa nakon mesec dana, uz prisustvo kontrolnih organa i uz fotografisanje, a drugi par za dva meseca.

Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što se pronađe više rupa na gaćicama, znači da je tlo zdravije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.