SIROČE U SVEMIRU Planeta izbačena iz sopstvenog solarnog sistema

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIROČE U SVEMIRU Planeta izbačena iz sopstvenog solarnog sistema

Na oko 300 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje gigantska planeta izbačena je iz svog solarnog sistema. Sada je ona udaljena od zvezde oko koje je kružila 650 puta više nego što je Zemlja udaljena od Sunca, objavili su naučnici u utorak na "Extreme Solar System III" sastanku na Havajima.

Planeta poznata pod imenom HD 106906b izbačena je iz solarnog sistema kojem je pripadala. Naučnici tvrde da bi to mogla biti posledica jake gravitacije druge planete, koja ju je izgurala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz sistema, ili posledica uticaja zvezde koja je prolazila u blizini.

Ova planeta, koja je ostala bez svoje zvezde, samo je jedna od milijardi sličnih, "odbeglih" planeta koje su istisnute iz svojih solarnih sistema, ali je jedinstvena po tome što je jedina planeta koju su naučnici videli u akciji dok je napuštala svoj sistem.

- Cela ova slika o dinamičnom i nemirnom solarnom sistemu neverovatno je uzbudljiva - kaže Pol Kalas sa SETI instituta, koji je bio deo tima koji je posmatrao planetu pomoću sprave "Gemini Planet Imager" u čileanskim Andima.

Ova planeta je oko 11 puta veća od Jupitera i kružila je oko zvezde koja je malo veća od našeg Sunca. Iako je star 13 miliona godina, ovaj solarni sistem je mnogo mlađi od našeg.

- Smatramo da je ceo sistem nedavno poremećen nasilnim gravitacionim interakcijama - kaže kalas.

Prema rečima Abhidžita Radžana, diplomca Univerziteta Arizone, koji je takođe bio u timu naučnika, planeta je prilikom napuštanja sistema pokupila i ponela sa sobom delove ledenog diska kometa, jer je okružena velikim oblakom prašine.

Pretpostavlja se da se sada nalazi u oblasti sličnoj Kojperovom pojasu, ali daleko iznad nje, zbog čega su neki pretpostavljali da se tamo i formirala, ali je to zapravo malo verovatno, jer do sada nisu otkrivene planete koje se formiraju van planetarnog sistema.

Mladi sitemi su veoma nasilni, u njima se planete guraju i privlače, prilikom čega dolazi do snažnih eksplozija ili izbacivanja planeta iz sistema. To se desilo i u našem sistemu - moguće je da su Uran i Neptun zamenili mesta, a velika je verovatnoća i da su gravitacioni talasi Jupitera izbacili iz sistema petu gigantsku planetu, koja je sada izgubljena u svemiru.

Bilo da HD106906b ostane na mestu na kom je trenutno ili da nastavi migraciju, činjenica je da se nalazi predaleko od svoje zvezde, što do sada nije viđeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.