SIRIJCI MURALOM ODALI POČAST DŽORDŽU FLOJDU: Umetnik poslao snažnu poruku svetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 18:31

SIRIJCI MURALOM ODALI POČAST DŽORDŽU FLOJDU: Umetnik poslao snažnu poruku svetu

Esmer je osudio sve češće rasističke napade na crnce u SAD-u, te poručio kako je i ovaj mural i njegov način solidarnosti s žrtavama rasizma.

Lik Amerikanca Džordža Flojda, koji je smrtno stradao od posledica policijskog nasilja, iscrtan je na zidinama razorenog sirijskog grada Idliba.

Sirijski umetnik Aziz Esmer (36) iz Idliba poznat je po svojim radovima na zidovima kuća u Idlibu koje su porušene tokom bombardovanja.

Esmer je ovog puta odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da oda počast stradalom Flojdu i posveti mu mural u Idlibu.

Osim Flojdovog lika mogu pročitati i poruke "Ne mogu da dišem" i "Stop rasizmu".

In Syria, 2 artists painted a mural on the shell of a ruined building that read “I Can’t Breathe” and “No to Racism.”

Read more about global reaction to George Floyd’s death: https://t.co/uYrkpVpUxB pic.twitter.com/jw0nLv7rjS

— The New York Times (@nytimes) June 1, 2020

- Međunarodna zajednica već 10 godina šuti o ubistvima počinjenim nad Sirijcima. Mi smo zbog toga razočarani, ali naša poruka kao ljudi je da smo zagovornici mira i ljubavi - poručio je Esmer.

Flojd je uhapšen prošle nedelje u Mineapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi falsifikovanu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj radnici. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju, a onda mu je jedan od njih skoro 9 minuta držao koleno na vratu i tako g augušio. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Zbog njegove smrti širom SAD-a već danima traju masovne demonstracije koje su izazvale nerede u skoro svim većim gradovima te zemlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.