ŠIRI SE POŽAR U ZALEĐU DUBROVNIKA: Hercegnovska Služba zaštite u pripravnosti (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 16:26

ŠIRI SE POŽAR U ZALEĐU DUBROVNIKA: Hercegnovska Služba zaštite u pripravnosti (VIDEO)

Požar je već prešao na teritoriju BiH, ali i tu je još daleko od granice sa Crnom Gorom.

Na dvadesetak kilometara od granice sa Crnom Gorom proširio se požar koji je izbio u zaleđu Dubrovnika. Zbog jakog južnog vetra vatrena stihija se širi, ali opasnost još ne postoji, kažu u hercegnovskoj Službi zaštite. Oni prate situaciju, u stanju su pripravnosti i patrole stalno obilaze pogranični deo.

- Ukoliko vetar vatru okrene prema našoj teritoriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spremni smo da dejstvujemo veoma brzo - kaže Zlatko Ćirović, komandir hercegnovske Službe zaštite i spasavanja.

Prema njegovim rečima, požar je već prešao na teritoriju BiH, ali i tu je još daleko od granice sa Crnom Gorom.

Služba zaštite učestvuje u programima za osnaživanje i reagovanje u slučajevima katastrofa u okviru projekata prekogranične saradnje "Flod end fajer" i "Resilien border", ali za sada nije bilo poziva za pomoć ni iz Konavala (Hrvatska) niti iz Trebinja.

Ćirović objašnjava da je teško precizirati šta je pokrenulo vatrenu stihiju u zaleđu Dubrovnika. To može biti čovek ili atmosferska pražnjenja, a na istražnim organima je da to utvrde.

Poguban je, međutim, uticaj vetra.

Kada duva vetar, pogotovo bura, razbuktava se požar i dovodi do ekstremih situacija. Primer za to trenutno je Grčka. Dok nema vetra, svaki požar može da se sanira brzo. Za širenje požara pogodni su vetar i teren. Ako je teren nepristupačan, a još duva vetar, to je naznaka za veliku katastrofu – ističe Ćirović.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom sa brojnim požarima, pripadnici hercegnovske Službe ovu sezonu dočekali su u punoj pripravnosti.

Preventivno deluju, konstantno obilaze teren i veruju da će ova sezona proći bez požara i katastrofalnih posledica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.