ŠIPTARSKI  PASOŠI

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠIPTARSKI PASOŠI

Takozvana država Kosovo u junu počinje sa izdavanjem ličnih i putnih isprava, analitičari procenjuju da će s njima moći da putuju u većinu zemalja sveta

BEOGRAD - Nepriznata država Kosovo počeće od juna da izdaje lične i putne isprave, dok će Srbi u južnoj pokrajini moći da uz te koriste i srpske pasoše, kaže za Kurir bivši potpredsednik privremene Vlade Kosova Ljutvi Haziri. Kosovske isprave ipak neće mnogo značiti Albancima jer će im ulazak u mnoge zemlje ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << samo pusti san.

Haziri, tvorac zakona o dokumentima i zamenik predsednika stranke LDK, kaže da je zakon o novim ispravama kosovski parlament već usvojio.

- Njime se precizira postojanje tri vrste pasoša - za građane, diplomate i službenike, kao i izrada ličnih karti i vozačkih dozvola. Pasoši će biti četvorojezični, plavi, u boji kosovske zastave i sa kosovskim logom. Njih ćemo moći da izdajemo od juna, kada se tranzicioni period od 120 dana završi. Priznalo nas je 28 država, a očekujemo priznanje još 60, pa ćemo s novim ispravama moći da putujemo u skoro sve zemlje EU - nada se Haziri.

Bivši ministar lokalne samouprave na KiM kaže da kosovski Albanci sa novim ispravama neće moći da putuju u Rusiju ili Srbiju, ali da to neće važiti za srpske građane Kosova, koji će imati dvojno državljanstvo. On ne spori da su mnogi Albanci na prevaru dolazili do srpskih pasoša.

- Imam identifikacioni dokument i putne isprave Unmika, s kojima mogu da putujem svuda po svetu. Pasoš SRJ nemam jer sam 1998. optužen za terorizam, ali sam svakako jedan od retkih na Kosovu koji nema srpske isprave - kaže Haziri.

Milan Paunović, profesor Međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, kaže da su u Srbiji, pored domaćih, važeće i lične karte i druge putne isprave koje izdaje Unmik, jer je to u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244.

- Sva lična dokumenta koja bude izdavala takozvana država Kosovo ne smeju se priznavati u Srbiji. Ta dokumenta će biti nevažeća, jer pripadaju nevažećoj državi - ističe Paunović. On napominje da je pitanje da li će ostale države u svetu priznavati te putne isprave.

- Ovih 28 zemalja koje su priznale Kosovo verovatno će priznati i putne isprave koje bude izdavala ta nelegalna tvorevina. Možda će to učiniti i neke zemlje koje nisu priznale nezavisnost južne srpske pokrajine. Dakle, može da se desi da neka država ne priznaje Kosovo, ali priznaje putne isprave. To je suvereno pravo svake zemlje - ističe Paunović.

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SRJ, takođe smatra da će države koje su priznale Kosovo priznavati i nova dokumenta.

- Neke zemlje EU koje nisu priznale Kosovo zatvoriće oči kada su u pitanju putne isprave. Kipar, Slovačka, Španija i Grčka nisu priznale Kosovo, ali na pritisak SAD i EU, čiju politiku moraju da slede, one će to učiniti. Kipar ima problem sa republikom Severni Kipar, a Grčka se solidariše s njima. Čim taj problem bude rešen u UN, i oni će priznati Kosovo. Pritisci su svakim danom sve veći, pa će i ove zemlje koje se protive nezavisnom Kosovu na kraju priznati tu državu - smatra Jovanović.

Međutim, time se ne završava njegov pesimizam. On je uveren da će to na kraju učiniti i Srbija, a za to krivi neslogu i demokratski tabor.

- U početku će Albanci biti hendikepirani, pa će u Evropu morati da putuju preko Crne Gore i Hrvatske. Srbija će priznati kosovske putne isprave čim je Amerika uslovi da to učini. I ne samo to, već će i normalizovati odnose sa Kosovom i priznati ga kao državu. Na ruku SAD ide što im Dinkić, Tadić i Jovanović namiguju da je Kosmet samo teret Srbiji. Kada bismo imali jedinstven stav o pitanju Kosmeta i EU, oni bi ga uvažavali. Ovako koriste našu podeljenost - zaključuje Jovanović. [ antrfile ]

DOKUMENTA BEZ PROVERE

Politički analitičar Tomislav Kresović kaže da zavrzlamu sa dokumentima dodatno komplikuje to što su mnoge isprave izdavane blanko, bez provere mesta rođenja i državljanstva.

- Problem je što je od dolaska UN na prostor Kosova Albancima izdato oko 250.000 dokumenata, pasoša i ličnih karti, i to bez ikakvih provera. To naročito važi za Albance iz Makedonije, koji su dobijali putne isprave iako nisu građani Srbije raznim malverzacijama i putem korupcije - kaže Kresović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.