SINOS uputio protest Ministarstvu kulture

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINOS uputio protest Ministarstvu kulture

Zbog odluke da ne dozvoli predstavnicima Koalicije zaposlenih u medijima i Studija B da prisustvuju sastanku radne grupe koja priprema set medijskih zakona, Sindikat novinara Srbije (SINOS) upućuje javni protest Ministarstvu kulture i informisanja.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) uputio je javni protest Ministarstvu kulture i informisanja zbog odluke da ne dozvoli predstavnicima Koalicije zaposlenih u medijima (ZUM) i Studija B da prisustvuju sastanku radne grupe koja priprema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << set medijskih zakona. 

"Zabrana našim predstavnicima da prisustvuju ključnoj raspravi o izradi Nacrta zakona o elektronskim medijima kojim se rešava sudbina lokalnih i regionalnih medija, još jedan je u nizu diskriminatorskih postupaka Ministarstva kulture i informisanja", navodi se u otvorenom pismu sindikata SINOS.

Zatraženo je da Ministarstvo kulture "odmah omogući svim zainteresovanim stranama da na ravnopravan način budu zastupljene u praćenju izrade medijiskih zakona". 

SINOS zahteva da se povuče iz procedure set medijskih zakona, da se formira nova radna grupa u kojoj će biti predstavnici svih udruženja i medijskih asocijacija, kao i da proces izrade seta medijskih zakona bude "transparentan".

Koalicija ZUM i SINOS će, kako je navedeno u pismu, širom Srbije otvoriti punktove na kojima će se prikupljati potpisi podrške građana koji traže ustavom garantovano pravo na lokalno i regionalno informisanje. 

Oni tvrde da "nije tačno da EU zahteva privatizaciju lokalnih i regionalnih glasila, već transparentno finansiranje medija".

SINOS i koalicija ZUM je optužila Medijsku koaliciju i Asocijaciju medija da namerno obmanjuju javnost kako bi "otvorili vrata za tajkunizaciju Srbije i tabloidizaciju medija". 

Predstavnicima Studija B, kako je objavljeno na sajtu te kuće, bilo je zabranjeno da u četvrtak prisustvuju zasedanju radne grupe za izradu nacrta zakona o informisanju i elektronsim medijima. Kako je navedeno, predstavnici Studija B su udaljeni uz obrazloženje da će biti pozvani kada na dnevnom redu budu pitanja koja se odnose na tu kuću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.