SINOS upozorava na negativne posledice loših zakonskih rešenja.  (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 26.Maj.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINOS upozorava na negativne posledice loših zakonskih rešenja. (VIDEO)

Prva raspodela budžetskog novca za projekte koje odobrava Ministarstvo kulture i informisanja obavljena na osnovu novih pravila medijskih zakona pokazala je svu slabost i koruptivni potencijal projektnog finansiranja, saopštio je danas Sindikat novinara Srbije (SINOS). „Komisije u kojoj su većinu činili predstavnici odabranih medijskih udruženja raspodelile su novac građana Srbije sopstvenim udruženjima, tako da se niko ne ljuti i da svi budu namireni“, navodi se u saopštenju. SINOS >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << ocenjuje da su medijski zakoni i sistem projektnog finansiranja legalizovali korupciju i dodaje da je raspodela budžetskog novca po novim pravilima pokazna vežba deljenja glavnog kolača.
„Novac lokalnih samouprava, posle gašenja lokalnih medija, po istom ključu, ortački i bratski biće raspodeljen medijskim kućama koje su članice udruženja i asocijacija koje većinski odlučuju o raspodeli novca građana Srbije“, ocenjuje SINOS. Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije u saopštenju su objavili iznose za projekte u koje su imali uvid. Prema tim podacima, Udruženje novinara Srbije dobilo je 2,67 miliona dinara, Nezavisno društvo novinara Vojvodine 2,21 miliona dinara, a Nezavisno udruženje novinara Srbije 1,2 miliona dinara. Novac je podeljeni I ostalim clalnovima tzv medijske koalicije. Kako se dodaje, pored sukoba interesa i odobravanja novca za projekte koje su podnele njihove asocijacije i udruženja, „namirene“ su i mediji u vlasništvu porodice ministra odbrane Bratislava Gašića, pa su tako firme u vlasništvu sina i supruge, na konkursu dobile 1,6miliona dinara. Dodaje se da je za seriju o filantropiji Fond B92, čiji je osnivač Veran Matić, „medijski ekspert koji je odlučivao o projektima i jedan od najbližih saradnika državnog sekretara za informisanje u Ministarstvu kulture Saše Mirkovića“, dobio nešto manje od četiri miliona dinara. Potpuno je jasno, navodi se, zašto je Ministarstvo kulture i informisanja zakonom i podzakonskim aktima onemogućilo da u komisijama za dodelu projekata budu i predstavnici Sindikata novinara Srbije i Profesionalnog udruženja novinara Srbije, organizacija koje su upozoravale na negativne posledice loših zakonskih rešenja.

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.