SINOS i PROUNS : Najveći problem medija netransparentno vlašništvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2015, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINOS i PROUNS : Najveći problem medija netransparentno vlašništvo

Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije saopštili su danas da je objavljivanje Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji pokazalo da su tvrdnje koje su iznosili tačne i da je Izveštaj dokazao da su najveći problemi netransparentno vlasništvo, cenzura i autocenzura.

U saopštenju se navodi da je potvrđeno da postoji čvrsta veza između medijskih kuća i krupnog biznisa i da je novi Zakon o javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << informisanju legalizovao postojanje prikrivenih vlasnika a samim tim omogućio koncentraciju vlasništva u medijima.

"SINOS i PROUNS ostaju pri stavu da je nedemokratska procedura pri donošenju seta medijskih zakona, obmanjivanje javnosti da Brisel zahteva izlazak države iz medija i medijska cenzura onih koji su se protivili privatizaciji, potvrda da je u uskom krugu sve dogovoreno još 2012. godine, i da sada prisustvujemo završnoj fazi realizacije ''reformskih zakona''.

Kako navode zabrinjava činjenica da će beskompromisnom privatizacijom medija, koju predviđa Zakon o javnom informisanju, biti omogućeno da političari i njihovi rođaci postanu vlasnici i preostalih medija čiji su sada osnivači lokalne samouprave te da će na taj način umesto države u vlasništvu medija, političari i političke stranke postati vlasnici medija od nacionalnog značaja.

SINOS i PROUNS podsećaju da su podneli Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i zahtev za donošenje privremene mere o nesprovođenju Zakona do izjašnjavanja Ustavnog suda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BIRODI: Primeniti preporuke Saveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije pokazuje da medijima u Srbiji upravlja partijsko-javno-funkcionerska oligarhija, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, zajedno sa kripto-preduzetnicima, ukazuje danas u saopštenju Biro za društvena istraživanja (BIRODI)...Nekažnjivo zloupotrebljavajući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.