SINOS: Država i medijska zajednica da pomognu jačanje ekonomskog statusa novinara

Izvor: Beta, 29.Apr.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINOS: Država i medijska zajednica da pomognu jačanje ekonomskog statusa novinara

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je medijsku zajednicu i državu da zajedno pomognu u jačanju ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika, jer bez toga nema slobode medija.Povodom Medjunarodnog praznika rada, 1. maja, SINOS je ukazao da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u veoma teškim uslovima i da to utiče na degradaciju profesije."Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorom predstavlja oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje tabloidizaciju", naveo je SINOS.Sindikat je ukazao da novinari imaju platu ispod republičkog proseka i da često rade bez adekvatnog ugovora o radu.Prema istraživanjima petina novinara je u statusu "frilensera" (izvan radnog odnosa), stabilan radni odnos u najvećoj meri imaju stariji medijski radnici (izmedju 50 i 60 godina), a u najtežoj poziciji su novinari u onlajn-medijima gde je manje od trećine stalno zaposleno."Rešenje je u uspostavljanju socijalnog dijaloga i potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, ali u Srbiji poslodavci u privatnim medijima uglavnom zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da osnuju poslodavačku organizaciju i na taj način blokiraju socijalni dijalog", saopštio je SINOS.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

SINOS: Samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji zaposleno na neodređeno

Izvor: Danas, 29.Apr.2019

Povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja, Sindikat novinara Srbije (SINOS) danas je još jednom pozvao kompletnu medijsku zajednicu i državu da zajedno pomognu u jačanju ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika, jer bez toga nema slobode medija. Članak SINOS: Samo 27 odsto mladih novinara...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.