SINIŠA MALI: Povećanje poreza u gradu zavisiće od zone!

Izvor: Kurir, 08.Feb.2014, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINIŠA MALI: Povećanje poreza u gradu zavisiće od zone!

Možda će negde biti povećanja poreza, možda negde i neće biti, zavisi od zone, ali,de fakto, gde god da bude neće biti veće od 80 posto, rekao je Mali, dodajući da će biti ukinute neke druge naknade kao što je ona za korišćenje građevinskog zemljišta

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali izjavio je danas da još nije poznat iznos poreza na nekretnine u prestonici, da će on zavisiti od zone i da povećanje neće biti veće od 80 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
On je novinarima u Skupštini grada rekao da u ovom trenutku ne može precizno da kaže koliko će porez iznositi.

"Možda će negde biti (povećanja poreza), možda negde i neće biti, zavisi od zone, ali,de fakto, gde god da bude neće biti veće od 80 posto", rekao je Mali, dodajući da će biti ukinute neke druge naknade kao što je ona za korišćenje građevinskog zemljišta.

On je najavio i razgovore sa Ministarstvom finansija da bi se, ukoliko je moguće, našlo rešenje da se izmeni način finansiranja lokalnih samouprava kako teret povećanja poreza ne bi pao na građane.

Mali je rekao da je povećanje poreza shodno republičkom zakonu donetom prošle godine i da nije nešto sa čim se susreće samo Beograd, da važi za celu Srbiju i sve lokalne samouprave.

"Podsetiću da smo, kada smo došli kao Privremeni organ, dobili stav tadašnjeg rukovodstva Sekretarijata za finansije da povećanje poreza može biti i do 300 odsto, a mi smo tražili dodatne analize i zahtevali da se povećanje ograniči na maksimalnih 80 odsto", naglasio je Mali.

On je istakao i da nisu mogli da utiču na podelu zona, ponovivši da u ovom trenutku ne postoje nikakave konačne procene.

Mali je rekao da Privremeni organ podržava zahtev Srpske napredne stranke da ne bude povećanja poreza u Beogradu jer nije došlo do realnog povećanja prihoda i da će se o tome razgovorati.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je da ta stranka traži od Privremenog organa grada Beograda da ne bude povećanja poreza za građane.

"SNS zahteva od Privremenog organa da ne bude povećanja poreza za građane u Beogradu. Nije bilo realnog povećanja prihoda, pa tako ne može da bude ni povećanja poreza", kazala je Mihajlović.

Ona je poručila da ovu temu ne treba politizovati, dodajući da za sada ništa nije dogovoreno i ne treba izvoditi prerano zaključke o povećanju poreza.

Ekonomski analitičari ocenjuju da će povećanje poreza na stanove i kuće, koje će u Beogradu iznositi i do 80 odsto, znatno pogoršati životni standard mnogih građana sa niskim primanjima, penzionera i zaposlenih čija su primanja zamrznuta, a pogotovo onih koji mesecima ne primaju platu.

Prema podacima Gradske uprave, porez će najviše biti povećan u ekstra zoni, u koju spadaju Slavija, Kalemegdan i Dedinje, gde je kvadratni metar procenjen na 203.000 dinara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.