SINDIKATI NAJAVLJUJU PROTESTE ZBOG IZMENA ZAKONA O PIO

Izvor: Kurir, 09.Jul.2010, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SINDIKATI NAJAVLJUJU PROTESTE ZBOG IZMENA ZAKONA O PIO

BEOGRAD - Pet sindikalnih organizacija u Srbiji najavile su danas masovne proteste ako Skupština Srbije ne prihvati njihove primedbe na Zakon o penzijsko-invalidskom

BEOGRAD - Pet sindikalnih organizacija u Srbiji najavile su danas masovne proteste ako Skupština Srbije ne prihvati njihove primedbe na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Na sastanku predstavnika Saveza samostalnih sindikata, Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sindikata, Industrijskih sindikata Srbije i Ujedinjenih sindikata Srbije "Sloga" dogovoreno je da se zatraži sastanak s premijerom Mirkom Cvetkovićem na kome bi se razgovaralo o problemima s kojima se suočavaju radnici. U saopštenju se navodi da je predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ujedinio sindikate u Srbiji.

Dodaje se da je vlada usvojila zakon, a da ga pre toga nije razmatrao Ekonomsko-socijalni savet, kao i da je za sindikate neprihvatljiv sadržaj izmena zakona.

Predlogom izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđeni su znatno stroži uslovi za odlazak u penziju. Zakon predviđa da se od naredne godine postepeno povećavaju uslovi za sticanje starosne granice kako bi od 2022. godine u penziju muškarci išli sa 40 godina staža i 58 godina života, a žene sa 38 godina staža i 58 godina života. Izmenama se povećavaju i uslovi za dobijanje porodične penzije, i uslovi za odlazak u penziju policijskih službenika, vojnih lica, službenika poreske policije, pripadnika Bezbednosno informativne agencije i pojedinih pripadnika ministarstva spoljnih poslova.

Prema izmenama Zakona, penzije će se dva puta godišnje usklađivati, i to 1. aprila i 1. oktobra. Pri tome, 1. aprila 2011. i 1. aprila 2012. usklađivaće se sa potrošačkim cenama i pola procenta bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine. Od 1. aprila 2013. godine usklađivaće se sa potrošačkim cenama i rastom BDP-a samo ako bude veći od četiri odsto. Svakog 1. oktobra će se penzije usklađivati sa rastom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

Vlada i MMF su krajem maja postigli dogovor o četvrtoj reviziji kreditnog aranžmana uz uslov da se usvoje zakoni o penzijsko-invalidskom osiguranju i fiskalnoj odgovornosti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.