Izvor: B92, 13.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIKIRICI 15 GODINA ZATVORA

Hag -- Pozitivnim izjasnjavanjem o krivici i ispoljenim kajanjem zbog onog sto su u leto 1992. ucinili ili propustili da ucine, 3 optuzena bosanska Srbina zaradila su znacajno ublazavanje kazne za zlocin protiv covecnosti u kome su, po sopstvenom priznanju, ucestvovali u leto 1992.

u logoru "Keraterm" kraj Prijedora. Dusko Sikirica, komandant obezbedjenja logora, osudjen je na 15 godina zatvora. Pored priznanja krivice za ucesce u progonu zatocenih Bosnjaka i Hrvata na politickim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasnim i verskim osnovama, Sikirica je, takodje, priznao da je ubio jednog logorasa. Damir Dosen, komandir jedne od strazarskih smena u "Keratermu", osudjen je na 5 godina zatvora. Pored priznanja krivice i iskrenog kajanja, za olaksavajucu okolnost mu je uzeto i to sto je, prema iskazima bivsih logorasa koji su svedocili pred Tribunalom, cesto nastojao da ublazi patnje zatocenika i zastiti ih od zlostavljanja logorskih strazara ili posetilaca. Treci optuzen Dragan Kolundzija, koji je takodje bio sef jedne od strazarskih smena, osudjen je na 3 godine zatvora. Najveci "popust" Kolundzija je zasluzio time sto je prvi od 3 optuzena odlucio da prizna krivicu, kao i time sto je, kako je istaknuto u obrazlozenju presude, "u mnogim slucajevima pokusao da ublazi stravicne uslove u logoru", sto su mu pred sudom priznali i brojni svedoci optuzbe. Buduci da je u pritvoru Tribunala vec gotovo 2,5 godine, Kolundzija ce uskoro biti slobodan covek.

Buduci da je Vece ostalo u okvirima predlozenog raspona kazni, odbrana i optuzba, kako su se u sporazumu obavezali, nece ulagati zalbu na saopstenu presudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.