SIGURNO STE BAREM JEDNOM PROŠLI PORED NJEGA: Verovatno ste se pitali čemu služi zeleni akvarijum u centru Beograda - MISTERIJA je rešena! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Apr.2023, 17:28

SIGURNO STE BAREM JEDNOM PROŠLI PORED NJEGA: Verovatno ste se pitali čemu služi zeleni akvarijum u centru Beograda - MISTERIJA je rešena! (VIDEO)

Neverovatan prizor

Ispred opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu naši sugrađani već dve godine prolaze pored neobičnog akvarijuma napunjenog vodom zelene boje. Mnogi su se sigurno zapitali šta predstavlja veliki stakleni akvarijum, u njemu nema ribica niti drugih vodenih životinja. Sigurno ste bar jednom do sada zagledali u njega dok ste čekali autobus. Naime, reč je o prvom urbanom foto-bioreaktoru u Srbiji, poznatijem kao "LIQUID 3". Kako je objašnjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, u pitanju je "tečno drvo".

Ovaj jedinstveni projekat u Srbiji osmišljen je upravo u našoj instituciji i sigurno je jedno od odličnih rešenja za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u gradskog sredini kao što je srpska prestonica. Gradsko jezgro je upravo idealno mesto za ovaj jedinstveni akvarijum i tu ima najbolju namenu, a to je da pomogne u smanjenju zagađenosti vazduha u samoj jezgri grada.

A post shared by Urban_Photo_Bioreactor_🌳 (@liquid3_bioreactor)

Najveći problem današnjice i života u urbanim sredinama jeste akutna zagađenost vazduha protiv kojeg mora da se iznađe rešenje kako bi se problem umanjio. Upravo se alge u ovakvim akvarijumima sa vodom najbolje mogu izboriti i izaći na kraj s tim problemom koji nas godinama muči. Alge koje se nalaze u toj velikoj posudi igraju ključnu ulogu u otklanjanju problema jer su zahvaljujući njihovoj aktivnosti obezbeđeni idealni uslovi da se živi svet oko nas obnavlja.

One imaju odlučujuću ulogu u proizvodnji goriva, hemijskih supstanci, hrane, te je iz tog razloga njihova upotreba u biotehnološkim istraživanjima veoma značajna. Interesantno je da su u projekat uključene jednoćelijske slatkovodne alge koje postoje u stajaćim vodama poput jezera i bara širom Srbije.

Sistem ne zahteva posebno održavanje. Naime, dovoljno je na mesec i po dana ukloniti biomasu nastalu deljenjem algi, koja može da se koriti kao odlično đubrivo, sipati novu vodu i minerale, i alge nastavljaju da rastu beskonačno, kažu na Institutu. Ovaj projekat ima za cilj da popularizuje i raširi primenu mikroalgi u Srbiji, jer se one mogu koristiti u prečišćavanju otpadnih voda, kao kompost za zelene površine, za proizvodnju biomase i biogoriva, kao i za prečišćavanje vazduha od izduvnih gasova iz fabrika i zagušenosti vazduha izazvanog gustim saobraćajem.

A post shared by Urban_Photo_Bioreactor_🌳 (@liquid3_bioreactor)

"LIQUID 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema, preneo je RTS.

A post shared by Pubity (@pubity)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.