SIGURNI SMO DA TE JE DŽONI DOČEKAO I DA STE SE RASPRIČALI Pismo Luke Bojovića - ubijeni su skoro svi koje je voleo

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2021, 22:42

"SIGURNI SMO DA TE JE DŽONI DOČEKAO I DA STE SE RASPRIČALI" Pismo Luke Bojovića - ubijeni su skoro svi koje je voleo

Najboljem prijatelju posvetio pismo, kumu stranicu u novinama, a Arkanov kum istetovirao njegovo ime.

Luka Bojović, vođa "zemunskog klana", u španskom zatvoru služi kaznu već devet godina, a za to vreme ubijeni su skoro svi prijatelji koje je voleo i poštovao, uključujući i njegovog rođenog brata.

Živi su ostali samo dvojica, a prema najnovijim saznanjima, njihovi životi takođe su bili ugroženi. Likvidacije Veljka Banovića Votke i Filipa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Koraća, po nalogu "kavačkog klana", planirala je da izvrši grupa okupljena oko Veljka Belivuka.

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je u ulici Carice Milice u aprilu 2013. godine, a u njega je ispaljeno najmanje 20 metaka. Na snimku sa sigurnosnih kamera vidi se muškarac u belom kačketu koji je čekao pored parkiranog kombija, gledajući u pravcu iz koga je došao Bojović. Kada se kombi isparkirao ubica je ušao u prolaz, izvukao je pištolj iz torbe i pucao u Bojovića. Bojović je pao i počeo da se okreće po zemlji, a ubica je kružio oko njega ispaljujući hice iz neposredne blizine i pobegao. Prikazano je i nekoliko snimaka sa okolnih kamera gde se vidi kako ista dva muškarca zajedno prolaze nekoliko minuta pred ubistvo.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili Nikolu. Ostali pripadnici grupe pravosnažno su osuđeni na kazne od 17 do 35 godina zatvora. Saša Cvetanović je osuđen na 35 godina zatvora kao direktni izvršilac ubistva Bojovića, a Ratko Koljenšić na 30 godina zatvora.

Glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava bio je pokojni Slobodan Šaranović, koji je, kako se sumnja, zajedno sa Delibašićem iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića, ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu, što nikada nije dokazano.

U toku suđenja za ovo ubistvo među optuženima je bio i Miloš Vojinović koji je ispričao sve što je znao o ubistvu, a nakon što mu je Luka, kako se navodilo, iz Španije poručio da mu "garantuje život, samo da kaže istinu".

Luka Đurović, kum i glavni čovek Luke Bojovića u Crnoj Gori, poginuo je u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći krajem septembra 2013. godine u Kotoru. I posle osam godina se sumnja da je nesreća namerno izazvana, ali ne postoje dokazi koji bi to potvrdili.

Nesreća se dogodila kada je pri ulasku u tunel izgubio kontrolu nad vozilom marke "porše", koje je inače bilo u vlasništvu Nemanje Zeca suvlasnika diskoteke "Trokadero" u Budvi, koje je Đurović pozajmio na neko vreme. Sa njim u vozilu je bila i osamnaestogodišnja devojka Monika M, za koju se kasnije ispostavilo da je upravljala automobilom.

Tvrdnje da je u pitanju ubistvo, a ne nesrećan slučaj,  polaze od Đurovićevog prijateljstva sa Bojovićem i nestanak Slobodana Radonjića, koji je pokrenuo navodni "rat" na relaciji dve porodice, Bojović - Šaranović.

Đurovićevo ime ranije je pominjano u akciji italijanske policije "Šah-mat", u kojoj se sa još 36 osoba teretio za šverc 87 kilograma kokaina, ali je oslobođen optužbi. Iako je povezivan s brojnim sumnjivim poslovima i mafijaškim likvidacijama, Đurović nikad nije osuđen.

Luka Bojović je kumu, nakon njegove smrti, iz zatvora u Španiji posvetio čitulju preko cele strane u novina uz posvetu "Brate moj, ovoga puta mi je teško da pronađem reči".

Dragoslav Miloradović Gale, Lukin najbolji prijatelj, ubijen je u sačekuši u beogradskom naselju Karaburma u maju 2018. godine, a napadači su u njega pucali naočigled njegove supruge, sa motora.

U poslednje vreme se spekuliše da je u ovo ubistvo umešana bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, te da je po njenom nalogu Gale likvidiran, međutim još uvek nije poznato ko je izvršio, a ni ko je naručio njegovo ubistvo.

Posle Miloradovićeve smrti Bojović mu je posvetio pismo i oprostio se od prijatelja.

- Bogovi plaču zbog tvoje smrti, a kako ne bismo mi Bojovići. Kada si ušao u naš život, Nikola i ja smo znali da smo dobili još jednog brata. Svojom hrabrošću, čašću, netrpeljivošću na svaku obmanu i laž, odmah si našao mesto u našim srcima. Ne mogu i neću da ti se obraćam u prošlom vremenu, i niko od nas to neće, jer, iako su svi predivni trenuci koje smo prošli zajedno ostali u prošlosti, ti si Galence rođen da bi živeo večno. Već četvrti dan Maja se budi bez tebe, ali u mislima sa tobom, kao i svi mi koji te beskrajno volimo. Pored teške istine, strašnih prizora i užasnih laži kojima neljudi pokušavaju da uprljaju sliku o tebi mi pronalazimo snage da se smejemo i zadržimo humor koji si ti toliko voleo. Današnji dan je za nijansu teži od najtežih koji postoje u ljudskim životima. Provodimo ga u molitvama da na nebeskim njivama provodiš vreme sa onima koje voliš i koji tebe vole. Ne znam samo kako ćemo pred čika Miloša i čika Čedu, zašto si im stigao prerano? Ali smo sigurni da te je Džoni (Nikola Bojović) dočekao i da ste se raspričali. Putuj Galence, Cici, batice naš ovog 1.juna u neka večna proleća i neka ti je večna slava."

Dragoslav Miša Ognjanović, advokat koji je branio Luku Bojovića, ubijen je u julu 2018. godine na Novom Beogradu ispred zgrade u kojoj je živeo. Za njegovo ubistvo niko nije uhapšen, a tokom istrage je otkriveno da je Ognjanović mesecima bio pod prismotrom policije, ali i da je praktično likvidiran pred policajcima.

Ubistvo Ognjanovića godinama se pripisivalo famoznom ratu koji je navodno vodio Luka Bojović i smatrano je da je advokat likvidiran da bi se nalogodavci osvetili Luki.

Međutim, advokat Borivoje Borović, koji je zajedno sa Ognjanovićem radio na slučaju Luke Bojovića i doneo mu oslobađajuću presudu, je jednom prilikom objasnio zbog čega ove tvrdnje nemaju smisla i rekao da Mišino ubistvo nije moglo da ima veze sa pomenutim ratom jer su Borović i Ognjanović zajedno radili na njegovom slučaju, a da se on čak eksponirao više nego Miša. Ono što ide u prilog ovim tvrdnjama jesu navodi medija da je Ognjanović stradao po Hrkalovićkinom nalogu, a da je ubistvo organizovao kriminalac sa Pala, Darko Elez. Prema istim navodima, Ognjanović je posedovao eksplicitne fotografije Dijane Hrkalović, te se sumnja da je pored saradnje sa Bojovićem to bio jedan od razloga da se advokat "ućutka".

Rade Rakonjac, jedan od najbližih prijatelja Luke Bojovića, a Arkanov kum, telohranitelj i gardista, ubijen je u aprilu 2014. godine u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Tom prilikom ranjeni su Stojan Novaković Cope takođe Arkanov prijatelj i sportski menadžer i bivši košarkaš Goran Ristanović.

Mediji su tada navodili da je za ubistvo Rakonjca naručilac izdvojio 30.000 evra, a i ovo ubistvo pripisano je ratu porodica Bojović i Šaranović. Zvanično, Rakonjac nikada nije osuđivan, a optužnica za neovlašćeno držanje pištolja druga je koja je podignuta protiv njega.

Koliko su Luka i Rade Rakonjac bili bliski govore podaci da je on sa Dragoslavom Miloradovićem i Filipom Koraćem nosio kovčeg Nikole Bojovića, ali i da je na ruci istetovirao Lukino ime.

Lukini bliski saradnici Cvetko Simić i Ilija Novović, ubijeni su 2009. godine. Simićevo raskomadano telo nađeno je u jezeru Jarum kod Zagreba, a njega je prema navodima Miloša Simovića, ubio Sretko Kalinić i to, kako se navodi, zbog toga što je bio zaljubljen u njegovu ženu, fatalnu Anu Simić.

Ugljenisana tela Ilije Novovića i Gorana Marića, inače saradnika Sretena Jocića, Joce Amsterdama, pronađena su u izgorelom džipu u blizini Beograda. Ilija Novović Debeli bio je jedan od bliskih prijatelja Luke Bojovića. Njihovo poznanstvo datira iz vremena zemunskog klana, kada je, prema nezvaničnim saznanjima, Novović pomagao da se Zemuncima obezbedi odlazak iz Srbije kako bi se "pritajili". Ubica Novovića i Marića još uvek nije otkriven.

Siniša Milić Boske, blizak saradnik Luke Bojovića i desna ruka Filipa Koraća, ubijen je u junu 2018. godine na Autokomandi u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil.

Istražitelji su i odmah nakon ubistva sumnjali da se on na meti profesionalnog ubice našao upravo zbog bliskosti s Koraćem i Bojovićem. Bomba ograničenog dejstva, kako je utvrđeno, bila je postavljena tako da ubije samo njega. Posle aktiviranja eksploziva, Milić je tada, prema rečima očevidaca, vrištao na sav glas, ali je nekoliko minuta kasnije podlegao povredama.

Inače, Milić je bivši pripadnik Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) koji se nakon toga bavio obezbeđivanjem ličnosti, te su stručnjaci tada govorili da je potpuno neverovatno da Milić nije primetio da mu je pod automobil postavljen eksploziv.

Mediji su danas preneli informaciju da je Veljka Banovića Votku, jednog od dva preživela prijatelja i saradnika Luke Bojovića, planirao da likvidira Veljko Belivuk po nalogu svojih šefova, vođa "kavačkog klana", ali da je pre izvršenja samog dela uhapšen zajedno sa svojim saradnicima u akciji srpske policije 4. februara tekuće godine.

Ova informacija potekla je od istražnih organa koji su ušli u trag prepiski Belivuka i N.N. lica, a u kojoj je Velja napisao da "hoće da uzme odmor od ubijanja, ali da će ga odložiti samo ako se Votka vrati".

Banović je inače zajedno sa Bojovićem, 2007. godine uhapšen zbog sumnje da je sakrivao vođe "zemunskog klana", Mileta Lukovića Kuma i Dušana Spasojevića Duću, i pomagao im neposredno pre nego što su likvidirani u kući u Meljaku, ali ove tvrdnje nikada nisu dokazane. Ipak, on je 2018. godine u Belgiji uhapšen od strane holandske policije, nakon što mu je pronađena velika količina kokaina i heroina, ali i 1,7 miliona evra u kešu.

Filip Korać je označen kao trenutno najbliži saradnik Luke Bojovića, koji je nakon njegovog hapšenja u Španiji preuzeo rukovođenje svim poslovima.

Korać se u žiži javnosti našao i nakon ubistva Blaže Đurovića marta 2018. godine na Dušanovcu u Beogradu, a Više javno tužilaštvo je protiv njega tada pokrenulo istragu zbog sumnje da je podstrekao na pomenutu likvidaciju. Ipak, tužilaštvo je odustalo od istrage.

Takođe, Belivukova grupa tipovala je i Koraća, ali po svemu sudeći, nije uspela da ga namami u zamku i likvidira. Oni su, kako se i ranije pisalo, ubistvo Gorana Veličkovića Goksija iskoristili da bi poslali opomenu Koraću. Goksijevu odrubljenu glavu su stavili na zadnjicu leša, a zatim to slikali i slali preko "skaj” telefona, kako se sumnja, upravo Koraću. Na jednoj od jezivih fotografija koje su slali, na telu Veličkovića se vidi da je nožem urezano "Korać pi*ka".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.