Izvor: B92, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIDER O PRIJEMU SRJ U SE

Brisel -- Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope Peter Sider izjavio je da insistiranje na ubrzanju procedure prijema SRJ u SE, koje se culo na sednici Politickog odbora, nije prihvatio Odbor za pravna pitanja i ljudska prava, tako da se ostalo pri ranijoj 'satnici'.

Parlamentarna skupstina SE o zahtevu za prijem SRJ ce raspravljati u septembru. "Politicki odbor je zavrsio svoj posao. Kad posao dovrsi i Odbor za pravna pitanja i ljudska prava, onda jugoslovenske vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da zauzmu stav prema predlozenim obavezama i da daju pristanak da ih izvrse", kaze Sider, uz napomenu da taj posao treba "obaviti brzo i jasno". "Naravno da bi bilo dobro kad bi se razgovori Srbije i Crne Gore drzali utvrdjenog vremenskog okvira i kad bismo vec u junu imali u rukama nacrt Ustavne povelje. Medjutim, to pitanje nece imati uticaja na odlaganje prijema u SE jer polazimo od toga da ce u formulisanim obavezama, postojecim, i eventualno dodatnim, koje ce SRJ preuzeti, biti pokrivena sva ustavna pitanja", kaze Sider. On kategoricno demantuje mogucnost rasprave o clanstvu ili posmatrackom statusu Kosova u SE.

"Clanstvo Kosova ne dolazi u obzir. Za nas je od odlucuceg znacaja Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti. Mi tu Rezoluciju hocemo da ojacamo i da sprovodimo. Nece biti nikakvih odluka SE koje su protivne toj Rezoluciji, niti su donete bez prethodnih kontakata sa sefom UNMIK Mihaelom Stajnerom. Razmisljanja o posebnom statusu Kosova ne mogu da postanu deo nasih odluka", kaze Sider. "O prijemu Jugoslavije moglo bi se raspravljati drugog dana septembarskog zasedanja. Ako jugoslovenskim vlastima uspe da nagovore Komitet ministara da pozitivnu preporuku Parlamentarne skupstine pretvori u konacnu odluku o prijemu, vec na sednici koja ce biti odrzana do kraja septembarskog zasedanja Skupstine, znaci do 27. septembra, onda bi SRJ, teoretski, vec u septembru mogla postati punopravan clan SE. Ako to ne uspe, onda bi ta odluka bila odlozena za novembar, kad se ponovo sastaje Komtitet ministara", kaze Sider.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.