Izvor: Blic, 29.Okt.2017, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIBIRSKI TRANSFORMERSI Ruski mehaničar već godinama stvara ARMIJU ROBOTA

Sergej Kulagin se odavno bavi popravkom automobila, a nedavno je došao na ideju da pravi robote. Danas njegova impozantna armija mašina broji nekoliko stotina "vojnika". Imaju li on i njegovi terminatori planove veznane za osvajanje sveta?

Sergej Kulagin, koji živi u sibirskom gradiću Divnogorsku, godinama je radio kao običan automehaničar sve dok 2011. godine na izložbi nije video antropomorfnu figuru od metala. Tada je došao do zaključka da on može napraviti isto to, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo još bolje, i tako počinje neobična priča o njegovom hobiju, piše "Ruska reč".

Preko šest godna Kulagin pravi robote od automobilskih delova. On i dalje radi kao automehaničar, ali veliki deo slobodnog vremena posvećuje svom hobiju.

Kulagin je napravio preko 300 različitih figura od metala – dinosauruse, vatrogasce, insekte, sportiste – i još uvek ih pravi.

Kulagin u svom hobiju koristi materijal koji mu se nađe pri ruci, bez posebnog plana i sistema. Svaki robot je unikat. Kod ovog majstora se ne mogu pronaći dva slična robota. Vrlo je važna improvizacija: kada počne da radi na nekoj figuri Kulagin često ni sam ne zna šta će na kraju ispasti.

Ovi roboti nisu sofisticirane mašine sa složenim šemama, i svakako nemaju veštačku inteligenciju. Prilično su jednostavni.

Pa ipak su dobri za neke stvari. Samuraša Divgor ("Samurajčić Divgor") koristi daljinski upravljač i pokreće ruke, prste i glavu, pa čak i namiguje desnim okom.

Kulaginova "deca" su najpre stajala u njegovoj radionici, ali je on ubrzo shvatio da tamo nema dovoljno mesta za sve veću kolekciju. Zbog toga je Sergej blizu Krasnojarska otvorio muzej poznat kao Radionica i muzej "pobune mašina". Posetioci mogu da posmatraju i dodiruju robote, da probaju kako se koji robot kreće, a na pojedinima mogu čak i da sede. Ogromni kentaur obezbeđuje ulazak u muzej.

Muzej je ujedno i prodavnica tako da posetioci mogu i kupiti robota koji im se dopadne. Čim se jedan proda, na njegovo mesto brzo dolazi drugi.

Ovo je postapokaliptično vozilo iz filma "Pobesneli Maks" napravljeno od delova automobila Subaru i Žiguli.

Robot Predator može da svetli mercedesovim farovima i da pušta muziku preko automobilskih zvučnika. Dobar je za žurku!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.