SEVERNA KOREJA JE NA IVICI NUKLEARNOG RATA Prst uperen u SAD, stravično obraćanje svetu: Nerazumne akcije i njihova histerija...

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2023, 22:32

SEVERNA KOREJA JE "NA IVICI NUKLEARNOG RATA" Prst uperen u SAD, stravično obraćanje svetu: Nerazumne akcije i njihova histerija...

Severna Koreja testirala je desetINE balističkih raketa proteklih 18 meseci

Severnokorejsko poluostrvo "na ivici je nuklearnog rata", posebno zbog "nerazumnih akcija" Sjedinjenih Država, upozorio je u utorak severnokorejski izaslanik pri UN-u na Generalnoj skupštini i zato njegova zemlja nema izbora nego da ubrza vlastitu samoodbranu.

- Godina 2023. pamti se kao ekstremno opasna - rekao je ambasador Kim Song zadnjeg dana godišnjeg zasedanja UN-a koji okuplja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lidere 193 zemalja sveta.

"Nerazumne akcije" i "stalna histerija SAD-a i njegovih saveznika u smislu nuklearnog sukoba (...) vode Korejsko poluostrvo prema vojnoj situaciji na rubu nuklearnog rata - rekao je.

- U takvim okolnostima, DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) hitno mora da ubrza izgradnju svojih kapaciteta samoodbrane kako ne bi bila pobeđena - rekao je Kim pred Generalnom skupštinom.

Severna Koreja testirala je desetine balističkih raketa proteklih 18 meseci, podseća agencija Reuters.

SAD odavno upozorava da je Pjongjang spreman da izvede sedmi nuklearni eksperiment.

Pjongjang tvrdi da koristi svoje pravo na samoodbranu testiranjem balističkih raketa radi očuvanja svog suvereniteta i sigurnosti od vojnih pretnji.

Osim SAD-a prozvao je i susednu Južnu Koreju, američku saveznicu.

Seul je "opsednut time da bude svesno podanik Sjedinjenim Državama i da se bratoubilački sukobljava - rekao je Kim, prenosi agencija AFP.

DNRK je pod nizom sankcija Saveta bezbednosti UN-a zbog svog nuklearnog i raketnog programa od 2006. godine, a mere su zaoštrene proteklih godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.