Izvor: B92, 12.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SERIJA KIDNAPOVANJA MAKEDONSKIH CIVILA

Tetovo -- U ponedeljak u Tetovu ne rade ni skole ni prodavnice. Mirno je, ali je situacija krajnje napeta nakon eskalacije sukoba u nedelju uvece, kod sela Treboste, u kojima je poginulo tri pripadnika specijalne jedinice makedonske policije, Drago Manevski i Boban Trpkovski iz Skoplja i Oliver Petrusevski iz Kumanova, a jos tri je ranjeno, od kojih je jedan u krajnje kriticnom stanju, javlja za B92 Safet Bisevac. Napad je izvrsen na specijalce makedonskog MUP-a, koji su po naredjenju ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije Ljubeta Boskovskog izveli akciju obezbedjivanja lokacije kod sela Neprosteno, gde se prema policijskim saznanjima nalazi masovna grobnica u kojoj su zakopani ubijeni Makedonci, koji su prethodno kidnapovani od strane tzv. ONA. U toj operaciji policija je uhapsila grupu od 7 Albanaca, od kojih su trojica, kako policija tvrdi, lokalni komandanti zvanicno raspustena albanske paravojne formacije. Odmah nakon njihovog hapsenja, zapocela je serija kidnapovanja makedonskih civila od strane naoruzanih Albanca - medju njima i direktora tetovske televizije "Kis" Zlateta Todorovskog i njegovog sedamnaestogodisnjeg sina Zorana. Postoje razlicite informacije o ukupnom broju kidnapovanih, a prema policijskim izvorima u Tetovu - rec je o ukupno 60-tak civila. Albanska nacionalna armija "ANA "

preuzela je u ponedeljak odgovornost za kidnapovanje 42 civila, a u saopstenju koje je dostavila pristinskim medijima na albanskom jeziku, ANA poziva sunarodnike da ponovo uzmu oruzje u ruke, jer kako se navodi Makedonci ne postuju mirovni dogovor. Ministarstvo odbrane Makedonije je saopstilo da je do ponedeljka u podne oslobodjeno 39 civila makedonske nacionalnosti, koje su u nedelju uvece kidnapovali naoruzani Albanci u tetovskom kraju - nakon sto je policija kod sela Semsevo uhapsila grupu od 7 Albanca, medju kojima, kako se tvrdi i trojicu lokalnih komandanata ONA. Pored predstavnika makedonske vojske sa politickim liderom zvanicno raspustene ONA, Ali Ahmetijem, pregovarao je i predstavnik NATO-a u Makedoniji Robert Seri. Jos u nedelju uvece otmicari su oslododili jednu devojcicu i dve zene iz sela Semsevo, a u ponedeljak rano ujutru jos 13 osoba koje su smesteni u kasarni makedonske armije, desetak kilometara od Tetova.

Zapadni diplomatski izvori u Skoplju za eskalaciju stanja u Makedoniji okrivljuju ministra policije Ljubeta Boskovskog, koji je i pored sugestija da je prerano, bio za pokretanje operacije ekshumiranja navodnih grobnica kod Neprostena. Boskovski je nakon sednice makedonskog drzavnog vrha u nedelju kasno uvece izjavio da je dozvolu za akciju dobio od predsednika Borisa Trajkovskog i premijera Ljubca Georgijevskog, ali i od predstavnika medjunarodne zajednice i Haskog tribunala. Niko od njih medjutim nije hteo da ucestvuje u pomenutoj akciji makedonskih specijalaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.