SEOSKA PREVARA

Izvor: Kurir, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEOSKA PREVARA

Umesto novih hladnjača, štala ili skladišta, seljaci državne pare koje su dobili kao bespovratna sredstva potrošili na nove automobile i svadbe

BEOGRAD - Desetine miliona evra koje je oko 1.000 uglavnom seoskih domaćinstava dobilo od države 2004, 2005. i 2006. godine kao bespovratna podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede srpski domaćini su potrošili za kupovinu skupih automobila, pravljenje svadbi i slično! Tako je Srbija umesto novih hladnjača, štala, skladišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ili kupovine uvoznih krava, dobila luksuzni vozni park.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za agrarnu operativu Dobrivoje Sudžum potvrdio je za Kurir da je deo predmeta predat poreskim inspektorima i inspektorima za privredni kriminal, koji će, nakon poljoprivredne inspekcije, nastaviti dalje gonjenje.

- Podeljeno je više milijardi dinara. Prosečan iznos novca koji su dobijali od države je milion dinara, čak i više. Maksimalni iznos gratis dobijenog novca je 400.000 evra - ističe Sudžum, odbijajući da navede ko je dobio toliko novca i da li ga je namenski potrošio.

Reč je o novcu koji je dodeljivan u okviru projekta za revitalizaciju sela. Za dobijanje tih bespovratnih podsticajnih sredstava zainteresovani je nadležnoj komisiji u Ministarstvu poljoprivrede morao da preda projekat. Nakon potpisivanja ugovora o korišćenju bespovratnih sredstava dve trećine je obezbeđivao poljoprivrednik, a jednu trećinu, gratis, davalo je Ministarstvo.

- Bili smo zgranuti kada smo na terenu utvrdili da od, na primer, štale koju je trebalo da grade nisu postavili ni kamen temeljac - otkriva Sudžum samo jedan od detalja koji su poljoprivredni inspektori, njih oko 30, zatekli na terenu.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da „svojim očima nisu mogli da poveruju“ da su „veliki poljoprivredni investitori“ novac dobijen od države potrošili na kupovinu skupih auta, pravljenje svadbi i nemilo trošenje na nešto potpuno drugo.

Sudžum ističe da 60 odsto ugovora uopšte ne realizuje. Ostatak ugovora takođe nije čist, jer su se poljoprivrednici dovijali na razne načine ne bi li opravdali to što su uložili mnogo manje novca od onog koji je predviđen projektom.

Izvori Kurira navode da su inspektori podneli veliki broj krivičnih prijava jer su „domaćini“ prikazivali falsifikovane račune.

- Imamo primer gde je muž dobio bespovratna sredstva i skrpio neki objekat, mnogo jeftiniji od onog za koji je dobio novac, a žena otvorila prodavnicu i izdavala mu falsifikovane račune. Jedan poljoprivrednik je, na primer, potrošio samo 2.000 blokova, a ima račun za 8.000 - navode izvori.[ antrfile ]

INSPEKCIJA NA TERENU

Kako Kurir saznaje, inspektori su do sada proveravali samo ugovore iz 2006. godine, i tek će krenuti sa kontrolom novca koji su poljoprivrednici dobijali 2004. i 2006. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.