ŠENGENSKA PANIKA

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠENGENSKA PANIKA

Na graničniNa graničnim prelazima evropskih zemalja ovih dana uvedene ispovedaonice za bivše švercere. Naši šverceri su odahnuli jer nisu ostali bez posla i kažu da im se ne može do’akatirceri su odahnuli jer nisu ostali bez posla i kažu da im se ne može do’akati

HORGOŠ - Na granici Slovenije i Italije, u znak ukidanja kontrole i ulaska Slovenije u šengensku zonu, napravljena je simbolična ispovedaonica. Svi oni koji su se bavili švercom mogu tu da ispovede svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << grehe službeniku obučenom u odelo carinika.

Dvanaest novoprimljenih zemalja ušlo je u šengensku zonu.

Nema više šverca.

Da je i Srbija ušla u tu zonu, mnogi bi ostali bez posla.

To je stvorilo paniku među švercerima svih srpskih zemalja. Milijardu evra je uloženo da bi se ojačale granice Unije prema spoljnom svetu.

Da li to znači da će nestati buvljaci ili OTC, otvoreni tržni centri, kako ih od milošte zovu?

Evo nas na granici prema Mađarskoj. Na Horgošu.

Prometa je malo. Podne je. A, i carinici neće da pričaju s nama. Treba nam pismo od Uprave granične policije, koje nemamo. Krupni Ličanin, koji kaže da je čitao moju ratnu prozu, savetuje nas da idemo na subotički buvljak, ako nas zanima šverc. Tamo ćemo sve saznati lakše nego na granici.

Partizani su u Hercegovini dobili mnogo pristalica zahvaljujući tome što su obećali da će ukinuti duvanski monopol. Kotroban, duvan, švercovan je iz Hercegovine na sve strane. Čuveni su bili kotrobanski krijumčari. Ovim današnjim se sudi, a i oni negdanji bežali su od žandara stazama i bogazama. Mnogi toponimi po planinama i danas nose ime kotroban.

Kad bi došla gladna godina, moji preci su na brdskim konjićima odlazili u Metohiju po dva džaka žita. Jedan za prodaju, a jedan da se porodica prehrani. Kroz sneg Rugovske klisure.

I, sad odjednom, šengen.

Hoće opet toliki narod bez hleba da ostave.

Da nije bilo šverca, ne bi bilo ni čuvenih šuškavaca, za kojima su ludele devojčice istočne Evrope. Nekad se znalo da se farmerice kupuju kod Nikšićana i Pazaraca, ispred komisiona. Bio je čuven švercer Okonja, profesor filozofije koji nije hteo da radi. Sve pare zarađene švercom davao je na mađioničarske trikove. Vadio je teniske loptice i svilene maramice iz ušiju i zasmejavao carinike. Tako smo putovali u Evropu. Donosili smo kafu iz Austrije, a poznavao sam i taksiste koji su švercovali žive Čehe iz Praga.

Da li će nove mere Evropske unije i milijarda evra za učvršćivanje gvozdene zavese sprečiti šverc, pitamo prvog prodavca na subotičkom buvljaku.

Ana je iz Bosne. Izbeglica iz Tuzle. Prodaje robu koju donosi Mađar.

- Joj, nemojte mene. Ništa ja ne znam. Ja samo prodajem robu - kaže.

Umotana je u šal, ispod kojeg se vide samo oči. Pune straha. Moli nas da je ne slikamo.

I drugi kojeg pitam je Bosanac. On ide po robu svake nedelje.

- Ćuj, ba, jaro, pa švercovalo se s muslimanima za vrijeme rata. Kako švercerima dohakati?!

A, na subotičkom buvljaku svega. Mađarskih čuvenih sireva i dimljene ćuretine. Peškiri iz Mađarske, deset komada, sto pedeset dinara. „Milka“ čokolada, velikih, malih, najmanjih. Nema šta nema. Stotine vrsta parfema, pet sapuna za sto dinara. Farbe za kosu. Bombone. Pedeset viršli za sto četrdeset dinara.

- Nema šta nema, gospodine. A, ja sam iz božje matere. Iz Bosne. Kad odemo tamo nešto da kupimo, u Mađarskoj, kupimo robu s njihovim porezom. Ko nije državljanin Mađarske, nije dužan da plaća porez. Kad pređemo granicu, onda tražimo povraćaj poreza. Afu. Od toga se uzme neki dinar. Minimalna carina je 1.800 dinara. A konkurencija je velika. Zarada, tvrde, ne više od deset odsto. Kako se isplati? Tezga je 7.000 dinara. Ne zarađujemo, samo preživljavamo.

Da li će buvljaci nestati onog dana kad bude ukinuta gvozdena zavesa Evrope prema nama? Teško. Navikao se ovaj narod. Šverc postoji od kada postoje i države. Dok bude granica, biće i šverca.[ antrfile ]

BEZ PANIKE NA BUVLJACIMA

Nema panike da će roba prestati da stiže. Jok. Samo da je malo više kupaca. Naći će se već način da roba dolazi.

Ovo je nekad bio glavni buvljak. Ogroman je. Odavde roba ide na sve strane. Do Bosne i čuvenog buvljaka „Arizona“, koji su osnovali Amerikanci kod Brčkog da bi brže izmirili tri zavađena naroda. Do Crne Gore. Do Makedonije i Kosova.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.