Izvor: B92, 22.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEGEDINSKA KONFERENCIJA

Segedin -- U organizaciji madjarske vlade i briselske kancelarije Pakta stabilnosti za Jugoistocnu Evropu, u Segedinu je u petak pocela cetvrta Segedinska konferencija na kojoj ucestvuju predstavnici Jugoslavije, Makedonije, BiH i Albanije. Madjarski ministar bez portfelja Imre Boros pozdravio je ucesnike skupa, istakavsi da pored politickog resavanja stanja u regionu postoji i potreba stvaranja privrednih kapaciteta. On je rekao da je madjarska vlada uverena da "stabilnost u regionu zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od ucvrscivanja demokratskih odnosa, od postovanja ljudskih i manjinskih prava, ali i od stvaranja uspesne trzisne privrede". Boros je ocenio da je "segedinski proces", koji je pokrenut za vreme kosovske krize kao podrska demokratskoj opoziciji u Jugoslaviji, "obogacen novom temom", jer ce domaci i strani ucesnici konferencije razmeniti stavove o razvoju privredne saradnje u Jugoistocnoj Evropi.

Ucesnici skupa ce sagledati mogucnosti razvoja privrede i prosirivanja "prekogranicne saradnje" u Jugoistocnoj Evropi, kao i ukljucivanja stranog kapitala u ulaganja u regionu. Na inicijativu specijalnog koordinatora Pakta stabilnosti Erharda Buseka i madjarskog ministra inostranih poslova Janosa Martonjija na konferenciju su pozvani potpredsednik Vlade Srbije Jozef Kasa, predsednik vojvodjanske privredne komore Nikola Stojsic, zamenik ministra za privrednu saradnju sa inostranstvom BiH Dragisa Mekic, ministar za lokalnu samoupravu Makedonije Faik Arslani i ministar za privredu i elektroprivredu Albanije Ilir Ciko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.