ŠEF DRŽAVE ZATOČEN U PREDSEDNIČKOJ PALATI: Izvršen puč, oglasio se general - moramo da sačuvamo nacionalnu bezbednost

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 20:29

ŠEF DRŽAVE ZATOČEN U PREDSEDNIČKOJ PALATI: Izvršen puč, oglasio se general - "moramo da sačuvamo nacionalnu bezbednost"

Situacija u zemlji je bila veoma haotična

Šef predsedničke garde koja je ranije ove sedmice svrgnula predsednika Nigera, general Abdurahman Tijani, izjavio je da su se vojnici odlučili na takav potez kako bi sačuvali nacionalnu bezbednost.

On je takođe kritikovao nedostatak ''istinske saradnje'' sa vojnim vladama u Maliju i Burkini Faso u borbi protiv pobunjenika, prenosi Rojters.

- Surova nesigurnost u Nigeru, koju doživljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naše odbrambene snage i stanovništvo, sa svojim brojem smrtnih slučajeva, raseljavanjem, poniženjima i frustracijama, svakodnevno nas podseća na oštru realnost. Kakav smisao leži u bezbednosnom pristupu protiv terorizma koji isključuje bilo kakvu istinsku saradnju sa Burkinom Faso i Malijem, iako delimo zonu Liptako-Gourma, gde je koncentrisana većina aktivnosti terorističkih grupa protiv kojih se borimo - rekao je Tijani.

Predsednička garda je ranije ove sedmice zatvorila predsednika Nigera Mohameda Bazuma u predsedničkoj palati, nakon čega su njeni pripadnici putem televizije saopštili da su zbacili vladu.

Bezbednost u Nigeru veliki je problem i nakon što je Bazum 2021. izabran za predsednika, usled stalnih napada džihadista iz susednog Malija, koji su od 2012 ubili na hiljade i doveli do raseljavanja preko šeset miliona ljudi.

Niger je ključni saveznik zapadnih zemalja u borbi protiv islamističkih pobuna u zapadnoj Africi i tamo se nalazi veliki broj stranih trupa, uključujući one Francuske i SAD.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.