Izvor: B92, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEF DB-A: PRICA O IZRUCENJU PRIPADNIKA JSO LAZ

Beograd -- Sef Resora drzavne bezbednosti Srbije Goran Petrovic izjavio je veceras da su, kako je rekao, pojedini pripadnici Jedinica za specijalne operacije politicki izmanipulisani, kao i da iza njihovog protesta, koji je usao u drugi dan stoje odredjeni centri politicke moci. Petrovic je, u izjavi za RTS. pozvao pobunjene "crvene beretke" da postuju naredbe svoji pretpostavljenih i, pri tom, izneo neke informacije do danas nepoznate javnosti rekavsi: "Javno ih obavestavam da je navodna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacija o njihovoj ekstradiciji Haskom tribunalu bezocna laz kojom se mesecima manipulise iz odredjenih centara moci, o cemu sam vise puta razgovorao i sa komandantom jedinice Dusanom Maricicem. Maricic je, prema Petrovicevim recima, naredio okupljanje pripadnika JSO u centru za obuku kraj Kule, a onima koji su se odazvali pozivu je protiv njihove volje onemogucena bilo kakva komunikacija sa spoljnim svetom. Zahtevam od pripadnika Jedinica za specijalne operacije da u svom ali i u interesu svih koji su prevareni odmah prekinu ovu krajnje neodgovornu i opasnu avanturu i pocnu obavljanje redovnih zadataka. Javnost obavestavamo da je vinovnik ovog dogadjaja komandant jedinice Dusan Maricic, koji je nakon egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine, svoje uhlebljenje pocetkom '97. godine nasao u MUP-u Republike Srbije, gde kao i vecina zaposlenih Jedinica za specijalne operacije ima za nase prilike enormno visoku platu, vecu nego premijer, ministri i nacelnik resora. Prethodnog meseca komandant jedinice Dusan Maricic primio je 40 528 dinara".

Pripadnici Jedinice za specijalne operacije Drzavne bezbednosti lociranih u Kuli zatrazili su sinoc na konferenciji za novinare, smenu republickog ministra policije Dusana Mihajlovica, isticuci da ce odbiti svako naredjenje za hapsenje lica sa poternica Haskog tribunala dok se ne donese Zakon o saradnji sa tim sudom. Jedinice za specijalne operacije saopstile su da dogadjaji od petka i subote nisu politicki motivisani i da je njihova namera da se buduce angazovanje njihove jedinice zasniva na osnovama u Ustava i zakona. "Nasa jedinica postuje drzavne odluke koje se odnose na saradnju sa Tribunalom i ne zelimo da ovi potezi budu dovedeni u vezu sa nekakvom odbranom bracom Banovic.

Nasa jedinica nece izaci iz okvira zakonitog postupanja, ostace verna nacelu profesionalizma, ali ne zelimo da na sebe prihvatimo posledice nepromisljenih odluka pojedinaca", stoji u saopstenju.

S druge strane predstavnici tri opstine Kule Srbobran i Vrbas od republickih i saveznih organa zatrazili su zastitu za gradjane ovih opstina od nasilnickog ponasanja "crvenih beretki". "Ne mozemo dozvoliti da se vozaju gradom i blokiraju autoput u punoj ratnoj opremi. Zahtevamo da se odgovorni za ove incidente smene i onemoguce u krsenju Ustava i zakona", rekao je novinarima predsednik izvrsnog odbora Vrbas Miodrag Jovovic. On je najavio da bi opstinske vlaste mogle da eventualno blokiraju lokaciju Stolc na kojoj je centar "crvenih beretki".

Pripadnici Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije, u subotu su od 14 do 15 casova, blokirali autoput Beograd - Subotica kod Vrbasa. U koloni su bili borbeni dzipovi i tridesetak pripadnika specijalaca u punoj ratnoj opremi. Ovo je, inace, prvi put da se pripadnici te jedinice javno pobune. Specijalci su prisutne drzali na pristojnom odstojanju, a televizijskoj ekipi B92 i Urbansa oduzeta je kaseta sa ekskluzivnim snimcima kolone specijalaca u pokretu. Naime, ekipu je zaustavio policajac u civilu i od snimatelja oduzeo kasetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.