SEEMO: Zabrinutost za nezavisnost regulatornih tela i medija u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEEMO: Zabrinutost za nezavisnost regulatornih tela i medija u Srbiji

BEČ -

Bečka Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO), ogranak Međunarodnog instituta za štampu (IPI), zabrinut je zbog nacrta Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara Srbije koji je pripremilo Ministarstvo Finansija, a čije odredbe bi, kako se ocenjuje, mogle ugroziti nezavisnost regulatornih tela u oblasti elektronskih komunikacija: Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Iako postojeći zakoni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o radiodifuziji i elektronskom komunikacijom garantuju nezavisnost regulatora, uključujući i finansijsku nezavisnost, Nacrt zakona predlaže uvođenje taksi, a zatim njihovu raspodelu za te potrebe iz budžeta, kaže se u danas izdatom saopštenju te medijske organizacije.

To bi se primenjivalo i na pretplate za javne emitere u Srbiji, Radio televiziju Srbije (RTS) i Radio Televiziju Vojvodine (RTV), tvrdi SEEMO.

Prema tumačenju SEEMO, koncentrišući te naknade u državnom budžetu, Vlada ili ministarstva mogu da utiču na javne službe i regulatorna tela.

Dalje se navodi da medijski stručnjaci, regulatorni organi i strukovna udruženja nisu konsultovana prilikom izrade Nacrta zakona.

Prema preporukama Saveta Evrope, koji je Srbija obavezna da poštuje kao član Saveta od 2003, javne RTV servise ne treba direktno da finansira država, upozorava SEEMO.

Osim toga, prema Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), komisija koju je imenovalo Ministarstvo pravde najavilo je da će kleveta i uvreda ostati u Krivičnom zakoniku. To podrazumeva, istaklo je to udruženje, da bi novinari mogli završiti u zatvoru ako budu osuđeni za klevetu.

"Nadam se da će Ministarstvo finansija promeniti odredbe u nacrtu zakona koje podrivaju nezavisnost regulatornih organa i javnih emitera, ako i da će Vlada Srbije urediti pitanje dekriminalizacije klevete u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.