SEDNICA KRIZNOG ŠTABA U TOKU: Srbiji preti zaključavanje na deset dana?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2021, 16:36

SEDNICA KRIZNOG ŠTABA U TOKU: Srbiji preti zaključavanje na deset dana?!

Sednica Kriznog štaba je počela, nakon sednice, očekuju se izjave za medije

 Da li će biti još nekih promena u daljoj borbi protiv kovida odlučivaće se danas na sednici Kriznog štaba, koji bi trebalo zvanično i da usvoji predlog Tima za škole da jesenji raspust traje od 8. do 15. septembra.

Predlog da đaci još sutra idu na nastavu, jer bi prema proceni epidemiologa, prekid kontakata na devet dana, koliko će deca biti van klupa, presekao lanac prenošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << virusa, ima načelnu podršku većine u Štabu.

Nema, međutim, konsenzusa oko zahteva lekara da se skrati radno vreme objekata do 17 sati, i produži primena kovid-sertifikata na 24 sata, čak ni pored upozorenja medicinskog dela ovog tela da bismo za dve-tri nedelje mogli da budemo u još težoj epidemijskoj situaciji.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

- Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih - poručuje Kon.

Predrag Kon navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

- Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole - poručuje Kon.

- To je ono što smo od početka tražili, to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom - dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.