Izvor: B92, 26.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEDNICA CRNOGORSKOG PARLAMENTA BICE NASTAVLJENA U SREDU

Podgorica -- Skupstina Crne Gore u sredu ce nastaviti raspravu o Sporazumu o preuredjenju odnosa Crne Gore i Srbije, odluceno je na sednici Parlamenta u utorak, odmah posto je predsednik Republike Milo Djukanovic podneo ekspoze o Sporazumu. Pauzu do srede trazio je predsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic, iako je bilo predvidjeno da posle Djukanovicevog izlaganja bude samo jednocasovna pauza, a da nakon toga bude nastavljena rasprava. Bulatovic je pauzu zatrazio da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "njegova partija mogla da deluje amandmanski".

Predsednica crnogorskog parlamenta Vesna Perovic je prihvatila Bulatovicev zahtev.

Djukanovic: Sporazum dobar i realan Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je da ce sporazumom o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore biti regulisani medjusobni odnosi do ostvarenja njihove pune nezavisnosti. "To je prelazan aranzman ka punoj nezavisnosti i Crne Gore i Srbije", rekao je Djukanovic u ekspozeu. Sporazum je, prema recima Djukanovica, najbolje resenje do koga se moglo doci u postojecem politickom ambijentu u Crnoj Gori, regionu i u Evropi. "Sporazum pruza ravnopravne sanse i zagovornicima nezavisne Crne Gore, i onima u Crnoj Gori koji prefereriraju zajednicku drzavu sa Srbijom", rekao je Djukanovic.

Iako su se parlamentarne stranke vec izjasnile o sporazumu, u Podgorici se ocekuje interesantna visednevna debata, javlja dopisnik Radija B92 Srdjan Jankovic. Na sednici Parlamenta na kojoj ce se raspravljati o Sporazumu ocekuje se dvotrecinsko usvajanje tog sporazuma. Za Sporazum ce, prema dosadasnjim najavama, glasati Demokratska partija socijalista i koalicija "Zajedno za Jugoslaviju". Zestoki napadi na Sporazum, ali posebno na lidere DPS Mila Djukanovica i Filipa Vujanovica, potpisnike sporazuma, ocekuju se od Liberalnog saveza, socijaldemokrata i albanskih nacionalnih partija. Blok za Jugoslaviju, a posebno SNP, prethodno su kritikovali najave DPS da se u zakljuccima Skupstine nece naci odredba koja podrazumeva neposredne izbore za savezni parlament. O tome je Dragan Koprivica iz SNP rekao: "SNP ocekuje da Skupstini Crne Gore bude podnesen predlog zakljucaka kojima ce, izmedju ostalog, jasno biti definisano da ce nakon usvajanja Ustavne povelje skupstina republika-clanica i Savezne skupstine biti organizovani neposredni tajni izbori za poslanike u Saveznoj skupstini po proporcionalnom izbornom sistemu", rekao je Koprivica.

LS trazi ostavke Djukanovica i Vujanovica Politicki lider Liberalnog saveza Miodrag Zivkovic zatrazio je u ponedeljak uvece od crnogorskog predsednika Mila Djukanovica i premijera Filipa Vujanovica da se povuku sa funkcija. "Posle potpisivanja sporazuma u Beogradu, najmanje sto Djukanovic i Vujanovic treba da urade je da se povuku i svoja mesta prepuste mladjim kadrovima Demokratske partije socijalista, rekao je Zivkovi. On je ocenio da je crnogorska vlast potpisivanjem dokumenta u Beogradu "otela drzavu vecini u Crnoj Gori koja je za nju glasala".

Vujanovic bez ustavnog legitimiteta?

Sudija Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitric ocenio je u utorak da republicki premijer Filip Vujanovic nije imao ustavni legitimitet da ucestvuje u stvaranju i potpisivanju Sporazuma o odnosima Srbije i Crne Gore. "Trebalo je da republicka vlada prethodno, a ne naknadno, razmotri ovaj sporazum", rekao je Mitric. Prema njegovim recima, za razliku od Vujanovica, Milo Djukanovic je imao legitimitet da ucestvuje u potpisivanju Sporazuma, jer po Ustavu predstavlja Crnu Goru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.