SEĆANJE NA ZLOČIN: 70 godina od streljanja na Jezavi

Izvor: Kurir, 15.Nov.2014, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE NA ZLOČIN: 70 godina od streljanja na Jezavi

SMEDEREVO - Udruženje građana Jezava pomenom na mestu bivšeg korita reke Jezave obeležilo je sedam decenija od kada su pripdanici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije u oktobru i novembru 1944. na obali Jezave streljali nekoliko stotina, uglavnom imućnih građana Smedereva.

"Do sada imamo pouzdane podatke za oko 300 žrtava streljanih neposredno po oslobođenju Smedereva u Drugom svetskom ratu, ali dalje istražujemo i neprestano nalazimo nove podatke", rekao je agenciji Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predsednik Udruženja građana Jezava Ivica Savić.

"Pošto smo registrovali Udruženje građana Jezava, obratićemo se gradskoj samoupravi, firmama, pojedincima, dijaspori da nam pomognu da izgradimo memorijalni park i podignemo spomenik žrtvama komunističkog terora i istražimo šta se i zbog čega desilo, i da najzad doznamo što više imena streljanih", naglasio je Savić.Pravoslavna crkvena opština u Smederevu ima nepotpun spisak od 450 žrtava, a Udruženje Jezava oko 300.

Prema dokumentima Udruženja građana Smederevski narodni sabor koji je vodio Slaviša Perić, na Jezavi je likvidirano i 56 osoba iz okolnih sela, među njima i četiri žene.Savremenici događaja tvrde da je, bez suđenja, u Smederevu, ubijeno između 1.500 i 3.000 ljudi, jer su proglašeni neprijateljem naroda.Nema grobova i ne zna se gde su žrtve pokopane.Pošto je Jezava u međuvremenu umrtvljena nekoliko godina, pomen je održan na parkingu Fabrike železničkih vozila "Želvoz".

Masovna noćna streljanja počela su 17. oktobra 1944, sutradan po oslobođenju Smedereva, i trajala do polovine novembra iste godine.Pojedinačna ubistva su nastavljena do 17. marta 1945. kada je na ulici ubijen sveštenik Milan Milić.Demokratska vlast u Smederevu oformila je 2002. komisiju "za utvrđivanje istine o žrtvama u Drugom svetskom ratu", a tadašnji predsednik komisije Slaviša Perić rekao je agenciji Beta da istina "nije utvrđena", jer je komisija "ukinuta" i da "nikad nije odgovoreno na zahtev da komisija nastavi rad".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.