SEĆANJE NA RAKU LJUTOVCA: Ovaj trstenički nišandžija pre 100 godina oborio je prvi neprijateljski ae

Izvor: Kurir, 29.Sep.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE NA RAKU LJUTOVCA: Ovaj trstenički nišandžija pre 100 godina oborio je prvi neprijateljski ae

Slavni srpski artiljerac 30. septembra 1915, u Prvom svetskom ratu, oborio je avion nadmoćne svetske sile i taj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za PVOdejstva u Srbiji.

KRAGUJEVAC - Predstavnici Vojske Srbije, šumadijskog okruga i gradske uprave Kragujevca položili su danas vence kraj spomen obeležja Radoju Raki Ljutovcu, slavnom srpskom artiljercu, koji je u Prvom svetskom ratio oborio prvi neprijateljski avion.

Ljutovac je 30. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << septembra 1915. godine oborio avion nadmoćne svetske sile i taj događaj označava početak nastanka artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u Srbiji.

Naglašavajući da je prvi put u istoriji srpska vojska starim oružijem oborila jedan moderan avion, načelnik šumadijskog okruga Damjan Srejić je rekao da to pokazuje junaštvo, čast i odgovornost vojske prema Srbiji, srpskom narodu i istoriji. Pomoćnik gradonačelnika Kragujevca Obrad Turković rekao je da istorija neumitno potvrđuje da, ma koliko je neprijatelj bio tehnološki savremeniji, dovitljivost i hrabrost često pobede tehnološki napredak protivnika.

"To je vrednost koju moramo da cenimo i negujemo", rekao je Turković. Artiljerac Ljutovac, višestruko odlikovani srpski vojnik, neprijateljski avion oborio je improvizovanim protivavionskim topom sa položaja na Metinom brdu u Kragujevcu.

Vence kraj spomen oboležja Ljutovcu, na Metinom brdu, pored predstavnika okruga i grada, položili su i komandant 250.raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Sava Milenković, kao i predstavnici SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljutovac iz Poljne - prvi svetski protivavionac

Izvor: RTS, 29.Sep.2015

U istoriju svetskog vojnog vazduhoplovstva Radoje Ljutovac, redov iz Poljne kod Trstenika, upisan je kao prvi čovek koji je artiljerijskom vatrom sa zemlje oborio neprijateljski avion. Bilo je to pre stotinu godina iznad Kragujevca. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.