SEĆANJE NA POBIJENE U OLUJI: Srbi, dođite do Krušedola

Izvor: Mondo, 04.Avg.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE NA POBIJENE U OLUJI: Srbi, dođite do Krušedola

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. biće održana večeras u 19.00 sati kod manastira Krušedol na Fruškoj gori.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Obeležavanju će prisustvovati predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

"Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na odstojanstven i ozbiljan način obeležavamo.

Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo", poručio je predsednik Srbije.

U toj akciji, koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 200.000 Srba.

OLUJA: Strašan zločin kojim se HRVATI i dalje diče FOTO

I Amerika i Kanada se sećaju žrtava

U srpskim hramovima u Americi i Kanadi danas će biti održane komemoracije srpskim žrtvama stradalim u ratovima devedesetih, najavljeno je iz srpskih organizacija u ove dve zemlje. Komemoracije će biti održane u mestima u kojima živi najbrojnija srpska zajednica. U Hramu Svetog Jovana Krstitelja u Čikagu biće služen pomen i održana komemoracija u organizaciji Udruženja krajiških Srba "Prelo".

"Hrvatska će i ove godine 5. avgust slaviti kao dan pobede, kada je proterala preko 200.000 svojih građana, dok će Srbi paliti sveće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima, u znak sećanja na jedan od najmasovnijih egzodusa na našim prostorima u skorijoj istoriji", saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije.

Udrženja raseljenih održaće parastos srpskim žrtvama u akciji "Oluja" u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 10.30 sati.

U organizaciji Srpskog nacionalnog veća uz učešće Incijative mladih za ljudska prava u Donjem Lapcu u Hrvatskoj biće održano komemorativno obeležavanje u spomen na ubijene i nestale tokom akcije "Oluja".

Na 24. godišnjicu "Oluje" Srpsko narodno veće objavilo je 12. izjavu sećanja i zajedno sa svim svojim županijskim, gradskim i opštinskim većima, traži minut ćutanja.

Kako je navedeno u saopštenju Srpskog narodnog veća, ovom izjavom iz godine u godinu oni izražavaju saosećanje sa svima onima koji ne zaboravljaju poginule članove porodice te komšije i prijatelje kojih više nema.

Oni izražavaju žaljenje za "izgubljenim kućnim pragovima i zaraslim zavičajima".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kod manastira Krušedol državna manifestacija na godišnjicu progona Srba u akciji Oluja

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2019

Centralna državna manifestacija povodom 24. godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-operacijske akcije "Oluja" biće održana danas na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj Gori...Manifestacija će početi u 19 časova parastosom stradalima koji će služiti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.