SEĆANJE NA NOBELOVCA : Na današnji dan rođen Ivo Andrić

Izvor: Press, 09.Okt.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE NA NOBELOVCA : Na današnji dan rođen Ivo Andrić

Na današnji dan rođen je poznati pisac Ivo Andrić, jedini srpski i jugoslovenski nobelovac, čiji su romani i pripovetke obeležili epohu.
        Ivo Andrić je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1961. godine. Andrić je studirao književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, gde je i doktorirao istoriju sa tezom "Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine". >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran, a između dva svetska rata bio je ambasador Jugoslavije u Berlinu. U mladosti je pisao pesme "Eks ponto", "Nemiri" i "Lirika". Njegova najpoznatija dela su romani "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika", "Gospođica", "Prokleta avlija" i "Omer-paša Latas" (nedovršen). Andrić je napisao i niz sjajnih pripovedaka "Nemirna godina", "Žeđ", "Jelena, žena koje nema", "Znakovi", "Deca", "Kuća na osami", putopisi i skice "Staze, lica, predeli" i brojne druge Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. Koristeći narodna predanja, legende, istorijsku faktografiju, ali i bogatstvo mašte i osećanja sveta, Andrić je svojim delima podigao monumentalnu književnu građevinu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Na današnji dan rođen Ivo Andrić

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2015

Na današnji dan, pre 123. godine, rođen je pisac Ivo Andrić, jedini srpski i jugoslovenski nobelac...Rođen je u Travniku, a književnost i istoriju je studirao u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, gde je i doktorirao istoriju sa tezom "Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine"...U...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.