SEĆANJE NA NAŠE HRABRE PRETKE I SLAVNU ISTORIJU: Na Zebrnjaku služen parastos junacima Kumanovske bitke (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2021, 10:44

SEĆANJE NA NAŠE HRABRE PRETKE I SLAVNU ISTORIJU: Na Zebrnjaku služen parastos junacima Kumanovske bitke (FOTO)

Parastos je služen u samoj spomen-kosturnici, u prostoriji u kojoj se nalaze kosti srpskih junaka

Delegacija opštine Velika Plana, koju je predvodio predsednik Skupštine opštine i narodni poslanik Dušan Marić, stalni saradnik portala Srbija danas, posetila je Zebrnjak kod Kumanova i odala počast vojnicima i oficirima Vojske Kraljevine Srbije, koji su poginuli u Kumanovskoj bici.

Nakon polaganja cveća, sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Velike Plane Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jelić, Radomir Janković i Andrija Popović služili su parastos.

, što je izazvalo snažne emocije prisutnih. Pojedinci nisu mogli da zadrže suze.

- Ovo je nešto toliko potresno i uzvišeno da neću zaboraviti do kraja života. Dok smo zajedno sa sveštenicima pevali "večnaja pamjat", ja sam gledala kosti i razmišljala o tome da su to ostaci nečijih sinova, nečijih očeva, nečije braće...Razmišljala sam o užasnom bolu sa kojim su njihove majke, njihove sestre, njihove dragane, svi oni koji su ih voleli, živeli nakon što je stigla crna vest o njihovoj pogibiji. Srbija nikad ne sme da ih zaboravi – kaže Ivana Ivanović, sekretar poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije, koja je takođe bila član delegacije.

Posle parastosa, u podnožju spomenika,  Dušan Marić je besedio o Kumanovskoj bici a narodni guslar Tomislav Bošković je guslao srpske junačke pesme.

Kumanovska bitka vodila se 23. i 24. oktobra 1912. godine između Prve armije srpske vojske, kojom je komandovao Radomir Putnik i Vardarske armije, pod komandom Zeki paše. Na bojnom polju ostalo je 687 mrtvih, 3.280 ranjenih i 597 nestalih srpkih vojnika, dok su Turci imali 1.200 mrtvih, 3.000 ranjenih i 327 zarobljenih vojnika.

Nakon početne inicijative Osmanlija, srpska vojska je drugog dana krenula u kontranapad, bitku prelomila u svoju korist i Turke naterala u haotično odstupanje prema jugu Makedonije. Dva dana kasnije srpska vojska je bez borbe ušla u Skoplje.

Spomen kosturnica na brdu Zebrnjak, delo beogradskog arhitekte Momira Korunovića, u kojoj počivaju posmrtni ostaci 400 poginulih srpskih vojnika, završena je 1937. godine. U Drugom svetskom ratu, 24. maja 1942. godine,  domaći bugaraši i vojnici okupatorske bugarske armije minirali su spomenik, sve dok nisu porušili njegov simbol – kulu visoku 48,5 metara, na čijoj sredini se nalazila kapela a na vrhu srpski grb sa orlovima i krst.

Bio je to najviši spomenik na Balkanskom poluostrvu, koji se video čak sa železničke stanice u Preševu. Kosturnica i kapela, koje su bile u vrlo zapuštenom stanju, obnovljene su 1912. godine sredstvima Republike Srbije.

- Ponosan sam što sam član delegacije opštine Velika Plana. Opštine koja u nekoliko poslednjih godina, otkako je odgovornost za vođenje lokalne samouprave preuzela SNS, u koaliciji sa SPS i JS, mnogo čini na obeležavanje značajnih događaja iz srpske istorije. Verovatno više nego i jedna opština u Srbiji. Do pre pet godina postojala je samo partizanska istorija, sve ostalo je bilo potisnuto u zaborav. Sada ispravljamo tu nepravdu – kaže Dejan Pisarević, potpredsednik JS i odbornik u Skupštini opštine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.