SE: Rusija bez prava glasa do 2015.

Izvor: B92, 10.Apr.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE: Rusija bez prava glasa do 2015.

Strazbur -- Ruskim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) ograničeno je pravo glasa do januara 2015. godine.

PS SE usvojio je danas rezoluciju kojom su potvrđeni mandati ruskim parlamentarcima, ali im je ograničeno pravo glasa do janura 2015. godine i učešće u posmatračkim misijama i na Birou u Stalnom komitetu, izjavila je članica srpske delegacije u PS SE Nataša Vučković.

Vučkovićeva je Tanjugu rekla da su se mnogi ovih dana u PS SE pitali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta bi se desilo kada bi Rusija odlučila da ne učestvuje daljem u radu Saveta Evrope, što bi možda bio slučaj da je doneta odluka o oštrim sankcijama.

Međutim, opšte mišljenje njenih sagovornika, dodala je Vučkovićeva, bilo je da je vrlo važno za SE i za Parlamentarnu skupštinu da Rusija nastavi da učestvuje u radu Saveta i da bude njen član.

"Ukoliko bi se desilo suprotno, to bi bilo pre svega protiv interesa građana Rusije, a to ne želi ni SE, jer bi na taj način građani Rusije izgubili pravo da podnose žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, a mnogi programi SE, koji su usmereni na poštovanje ljudskih prava, vladavinu prava i demorkatizaciju, koji se sprovode i realizuju Rusiji, na taj način bi bili anulirani i napušteni", rekla je Vučković.

Prema njenim rečima, to nije nikome u interesu i to je i bio jedan od razloga što se išlo na uvajanje jedne od sankcija koja se ne smatra najoštrijom u PS SE.

"I na debati i u komitetima je provejavalo kao tema da je važno za SE da Rusija nastavi da učestvuje u svim aktivnostima te organizacije i da je to, iz ugla SE, važno za građane Rusije, a naravno i zbog sveukupne saradnje i dijaloga koji treba da postoji u Evropi", naglasila je ona.

Vučkovićeva je precizirla da su odluke koje su donete praktično najblaže i podsetila da i stalna delegacija Skupštine Srbije, kada nije imala dovoljno žena, takođe nije imala pravo glasa do sledećeg zasedanja.

Govoreći o Deklaraciji o uskraćivanju mandata ruskoj delegaciji, Vučkovićeva je dodala da je PS SE, većinom glasova podržala prdlog izvestioca socijalističke grupe iz Austrije Štefana Šenaha da se članovima ruske delgacije ograniči pravo glasanja do janura 2015. godine i da se istovremeno potvrdi madnat članovima ruske delegacije.

"S obzirom da je usvojen još jedan amandman, kojim je članovima ruske delegacije onemogućeno da učestvuju u radu Biroa i Stending komiteta, donekle je poostren inicijalni predlog izvestioca Šenaha, ali je ostao kompromisni predlog u odnosu na inicijalnu nameru da joj se oduzme mandat", precizirala je Vučkovićeva.

Članica srpske delegacije je dodala da je juče takođe usvojena deklaracija, koja se odnosila na situaciju u Ukrajini.

"Tom deklaracijom se osuđuje kršenje međunarodnog prava koje je nastalo aneksijom Krima, čitiram rezoluciju, i kojom je istaknuto da su tim poslednjim događajima u Ukrajini ozbiljno ugroženi međunarodni pravni poredak, odnosno Povelja UN i statut SE", rekla je Vučkovićeva.

Međutim, ton rezolucije je, dodala je ona, za razliku od očekivanja da se otvori prostor za dijalog, bio sasvim drugačiji.

"Nasuprot našim očekivanjima da Savet Evrope upravo u ovoj situaciji gradi platformu za dijalog sa ruskom delegacijom, nije data podrška nekim amandamnima koji su, po našem mišljenju, bili opravdani i koji su, između ostalog, tražili i osudu ekstremizma i fašističkog ponašanja u Ukrajini", dodala je Vučkovićeva.

Ona je naglasila da su članovi srpske delegacije bili uzdržani kada se glasalo o toj rezoluciji.

"Savet Evrope sada treba da gradi platformu za dijalog, to je razlog zbog koga smo mi bili uzdržani", precizirala je Vučkovićeva.

Zasedanje PS SE se nastavlja, danas popodne je na dnevnom redu rasprava o Dostojanstvenom radu i zaštiti dostojanstvenog rada, a sutra pre podne sastanak Biroa i još jedna sesija u plenumu, rekla je Vučkovićeva.

Prema njenim recima, srpska delegacija je izuzetno aktivna, kao i prethodnih nekoliko zasedanja, a u Strazburu su i šef srpske delegacije Aleksandra Đurović, članovi Vesna Marjanović, Miloš Aligrudić, Vladimir Ilić, Katarina Rakić, Elvira Kovač...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.