SDU: Za dostojanstven rad potrebna solidarna borba

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2019, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDU: Za dostojanstven rad potrebna solidarna borba

Socijaldemoikratska unija (SDU) je danas ocenila da se za dostojanstven rad i život u Srbiji moguće izboriti samo solidarnom borbom svih progresivnih društvenih snaga.

"U Srbiji su prošle godine 53 radnika poginula na radnom mestu, najviše od 2006. godine, a taj tragični rekord posledica je nedostatka političke volje da se sprovedu propisi o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i dramatičnog porasta siromaštva, zbog kog radnici nemaju izbora osim da pristanu na nebezbedne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uslove rada", upozorila je u saopštenju SDU.

Dodaje se da se ovogodišnji Medjunarodni praznik rada obeležava "sa strepnjom da će tragične posledice kapitalističke eksploatacije samo eskalirati".

"Vlada priprema donošenje zakona o privatnim agencijama za iznajmljivanje radnika, koji će smanjiti zarade i još više ugroziti bezbednost na radu. Nacrt tog zakona koji je Ministarstvo rada predstavilo krajem prošle godine, predvidjao je izvesna ograničenja 'rada na lizing', ali kako sada stvari stoje, ta će ograničenja biti izbačena iz konačne verzije, na zahtev velikih kompanija i privatnih agencija za iznajmljivanje radnika", ukazala je SDU.

Kako je navedeno, "legalizacijom nekontrolisanog 'rada na lizing' praktično se stavlja van snage ionako loš Zakon o radu – radnici će svakodnevno odlaziti na posao za još manje nadnice, sa još većim rizikom da li će se s posla vratiti živi i zdravi".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Socijaldemokratska unija, Diem25 i Marks21: Samo solidarna borba

Izvor: Danas, 30.Apr.2019

Prošle godine u Srbiji je 53 radnika poginulo na radnom mestu, najviše od 2006. godine. Članak Socijaldemokratska unija, Diem25 i Marks21: Samo solidarna borba se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.