SDSS za dvojezičnost u Vukovaru

Izvor: Blic, 19.Dec.2012, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDSS za dvojezičnost u Vukovaru

Predsednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković izjavio je večeras da bi u Vukovaru, gde živi skoro 35 odsto Srba, trebalo primeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Činjenica da Srbi u Vukovaru čine više od jedne trećine ukupnog broja stanovnika, podrazumeva ravnopravnu upotrebu hrvatskog i srpskog jezika, kao i latiničnog i ćiriličnog pisma na području >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grada.

- Nije reč samo o postavljanju dvojezičnih tabli na ulazima i izlazima iz grada. Na isti način morale bi biti označene i sve ulice, škole, gradske institucije - rekao je Milaković, prenosi HRT.

Na pitanje znači li primena tih zakona da bi i naziv Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata i masovne grobnice na Ovčari trebalo napisati latinicom i ćirilicom, Milaković je odgovorio da o tome nije razmišljano, ali ne vidi razlog da se zakoni i tu ne primene.

Na njegovu izjavu prva je reagovala Hrvatska stranka prava - dr Ante Starčević saopštenjem da se protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, jer bi to bilo pogubno za Hrvate grada-heroja.

HSP - dr Ante Starčevića navodi da poštuje sve zakone o pravima nacionalnih manjina, ali kako je reč gradu-heroju, koji još leči ratne rane i traga za nekoliko stotina nestalih, traži uvođenje moratorija, odnosno odlaganje primene tog prava na deset godina.

Pre juče objavljenim rezultatima popisa, Vukovar ima 27.683 stanovnika, od čega su 57,37 odsto Hrvati, a slede Srbi sa 34,87 odsto, Rusini sa 1,59 i Mađari sa 1,25 odsto.

Povezane vesti: Plakati protiv srpskih stranka po Vukovaru Josipović: Hrvatska primer u uređenju prava manjina Josipović: I mene kritikuju Josipović i večeras napao Pupovca SDSS: Džakula nije službeni predstavnik Srba u Hrvatskoj

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vukovar: Za ravnopravnu upotrebu ćirilice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2012

VUKOVAR -..Samostalna demokratska srpska stranka (SD S S) u Vukovaru, pozivajući se na rezultate popisa stanovništva po kojima je broj Srba u tom gradu prešao trećinu, zatražila je da se primeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o vaspitanju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.