Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: Ministar neka odgovori na sporna pitanja o smrti mladića

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da, umesto što bez ikakvog osnova optužuje opoziciju da kriminalizuje MUP RS zbog, kako je naveo, ponovne reforme polcije u BiH, odgovori na sporna pitanja u vezi sa smrću 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, koja je izazvala bunt građana.

SDS, najjača opoziciona stranka u RS, zatražila je od ministra policije da odgovori na pitanje "ko je naredio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da predstavnici MUP RS održe konferenciju za novinare 26. marta, dva dana posle pronalaska tela mladića, na kojoj se pokušala sakriti istina o misterioznoj smrti Davida Dragičevića".

Na toj konferenciji za novinare načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darko Ilić rekao je da se mladić, u noći nestanka, potukao sa trojicom drugih mladića u gradu, potom opljačkao jednu kuću, "pojeo burek", a onda nesrećnim slučajem završio u rečici Crkvena.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je mladić 18. marta otet, potom nekoliko dana mučen, a onda udavljen i bačen u Crkvenu.

Pokrenuta je fejsbuk grupa "Pravda za Davida", koja trenutno broji više od 240 hiljada članova, a na banjalučkom Trgu Krajine od 26. marta se svako veče u 18 časova održavaju skupovi pod nazivom "Pravda i istina za Davida".

SDS je od ministra policije zatražio odgovor - zbog čega je telefonom pozvao okružnog javnog tužioca i tražio od njega da što pre okonča istragu i da li je znao da je to protivzakonito.

"Zašto je ministar pre konačne tužilačke odluke izjavio kako "ne postoje ni najmanja indicija da se radi o ubistvu" Davida Dragičevića. Zašto nije urađena hemijska i mikrobiološka analiza vode iz pluća Davida Dragičevića", naveli su u saopštenju SDS.

SDS je upitao ministra policije da li će obelodaniti kompletno veštačenje spornog snimka sa kamera, prema kojima David Dragičević navodno ulazi u opljačkanu kuću, čija je verovatnoća, kako je rekao Lukač, 80 posto.

"Umesto da odgovori na ova pitanja, Lukač bez ikakvog osnova priča o reformi policije koje nema i koje ne može biti i na koju niko niti jednom rečenicom nije pozivao. Lukačeve dimne bombe ne mogu više nikoga uplašiti", ističe se u saopštenju. SDS je pozvala Lukača da odgovori na pitanja koja mu iz dana u dan postavljaju građani Republike Srpske i porodica Davida Dragičevića, ističući da "nikakve tužbe i optuživanja ne mogu zameniti odgovore".

Lukač je najavio tužbu protiv oca ubijenog mladića Davora Dragičevića i blogera Slobodana Vaskovića i Borislava Radovanovića, zbog, kako je naveo, njihovih tvrdnji da on i pojedinci iz vrha RS zataškavaju ubistvo Davida Dragičevića.

Lukač je takođe optužio SDS i predsednika te stranke Vukotu Govedaricu da su, zajedno sa bošnjačkim strankama, učesnici projekta kriminalizacije MUP RS, čiji je krajnji cilj ponovna reforma polcije u BiH.

Lukač je odbacio i tvrdnje predsednika SDS-a da u MUP-u RS postoji "zemunski klan" i da je "narod izgubio poverenje u institucije RS."

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.