SDPS predlaže Deklaraciju o borbi protiv nasilja

Izvor: RTS, 16.Maj.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDPS predlaže Deklaraciju o borbi protiv nasilja

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) prosledila je parlamentu predlog Deklaracije o borbi protiv nasilja i govora mržnje, izjavio je poslanik te stranke Meho Omerović.
Omerović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su od 1991. godine do danas usvojene 26 različite deklaracije, ali nijedna koja se odnosi na nasilje, pretnje i govor mržnje.

"Pojačano prisustvo nasilja, govora mržnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pretnji je postalo ozbiljan problem. Medijski natpisi govore da je stopa nasilja veoma zabrinjavajuća. Takođe, izveštaj državnih institucija, ali i NVO potvrđuju naše strahove. Nasilje se dešava svuda", rekao je Omerović.
Ukoliko sistematski i na vreme kao društvo i preko skupštine ne reagujemo, nasilje i govor mržnje mogu dovesti do ozbiljnih problema, dodao je Omerović i naveo da se ne sme olako preći preko takvih pojava jer su one opasne. 
"Zatvarenjem očiju pred esktremistima, dodatno ćemo ohrabriti njihove predstavnike, kako pojedince tako i grupe", istakao je Omerović.
On smatra da bi Narodna skupština usvajajući Deklaraciju poslala jasnu poruku i potvrdila da će reagovati i sprovoditi demokratske vrednosti, da će poštovati ljudska i manjiska prava, te da će borba protiv nasilja biti jedan od prioriteta.
Omerović očekuje podršku svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.