Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2016, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA već osvojila Sarajevo

SARAJEVO - Dva i po mjeseca od završetka lokalnih izbora pregovori u vezi s formiranjem većina u četiri gradske općine u Sarajevu faktički su privedeni kraju na način da je gotovo izvjesno kako će SDA, nakon izbora Gradskog vijeća (GV), dobiti mogućnost da imenuje gradonačelnika Sarajeva.

U najkraćem, dva bloka, jedan građanski (Naša stranka, SDP, DF i GS), drugi desno od centra (SDA - SBB), sve vrijeme pokušavala su da uspostave vlast u četiri sarajevske gradske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << općine, što je fundamentalan korak ka sticanju većine za imenovanje gradonačelnika.

No, nakon što su dva vijećnika DF-a u Novom Sarajevu istupila iz kluba ove stranke, te se opredijelila da podrže SDA - SBB većinu u ovoj općini, pobjednik ove postizborne utrke postala je SDA.

Samim tim, ova partija i njeni koalicioni partneri osigurali su većine u tri od četiri gradske općine i samo bi se čudo trebalo desiti pa da ne osiguraju prvu startnu poziciju za imenovanje novog gradonačelnika Sarajeva.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a, sa žaljenjem konstatira da je i DF dobio "svoja dva papka", vijećnike koji su na samoj konstituirajućoj sjednici u Novom Sarajevu rekli da istupaju iz Kluba DF-a i idu u samostalne vijećnike.

"Radi se o klasičnoj kupovini. Sada je već izvjesno da će koalicija okupljena oko SDA imati većinu u GV koja je nastala kao rezultat kupovine vijećnika", ističe Đonlagić.

Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza (GS), pak, smatra da bitka još nije izgubljena, te da treba pričati s vijećnicima koji su napustili DF.

"Odgovornost u Sarajevu je bila na Našoj stranci i ovo je primarno njihov neuspjeh jer su tromo vodili pregovore. Time je SDA dobila vrijeme da pokuša 'kupiti' vijećnike", kaže Bajrović.

U Našoj stranci, međutim, ne žele ni da čuju da je odgovornost njihova, navodeći da je koalicija SDA - SBB "ostvarila većine u tri općine isključivo zahvaljujući odluci rastućeg broja vijećnika koji odlučuju napustiti DF".

"Izvjesno je da će iz tog razloga imati većinu u GV, iako im za to građani nisu dali povjerenje. Naša stranka niti može niti želi kontrolisati postupke drugih stranaka i njihovih vijećnika", kaže Sabina Čudić, potpredsjednica NS-a.

Ističe da će izbori za GV početi uskoro, te da odgovornost za njihov ishod "snose direktno oni koji će glasati suprotno od onoga što su obećali građanima koji su ih birali, a to ni u jednoj općini nisu vijećnici Naše stranke".

"Nezavisne" su proteklih dana u više navrata pokušavale da dođu do stava SDA, no ni Amir Zukić, generalni sekretar, ni Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo, inače zaduženi za ovaj nivo vlasti, nisu odgovarali na naše pozive.

Po našim saznanjima, ukoliko SDA i konačno dobije mogućnost da imenuje gradonačelnika, u ovom trenutku u igri su dva imena. To su Abdulah Skaka, aktuelni dogradonačelnik Sarajeva, te Dževad Bećirević, nekadašnji načelnik općine Centar. Podsjećamo, i Bećirević se nedavno rastao sa DF-om (stranka ga izbacila) nakon što je utvrđeno da je učestvovao u kampanji za izbor Nedžada Ajnadžića iz SDA za novog načelnika Centra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.