SDA protiv kroatizacije Mostara

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA protiv "kroatizacije" Mostara

Zahtev za promenu Statuta Mostara, kojim bi se omogućilo da se gradonačelnik bira neposredno od građana, pokušaj da se sprovede ideja o dominaciji hrvatskog naroda u gradu na Neretvi, ocenio Zijad Hadžiomerović, član Predsedništva SDA.

Stranka demokratske akcije Mostara oštro se usprotivila zahtevu Predsedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine da bude izvršena promena Statuta Mostara, kako bi građanima bilo omogućeno da neposredno na izborima biraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradonačelnika tog grada.

"Taj zahtev, koji je prošle sedmice upućen visokom predstavniku za BiH Valentinu Incku, je pokušaj da se sprovede ideja o dominaciji hrvatskog naroda u gradu na Neretvi", izjavio je za sarajevske medije predsednik mostarskog odbora SDA Zijad Hadžiomerović.

Hadžiomerović je dodao da je indikativno što predsednik HDZ BIH Dragan Čović takvu poruku iznosi uoči zasedanja Veća za primenu mira (PIC) zakazane za ponedeljak u Sarajevu.

Zvaničnik SDA je izneo strahovanje da iza toga mogu stajati čak i lobiji unutar međunarodne zajednice.

"Situacija je ozbiljna, a odluka predsedništva HDZ-a BIH govori da je pronađen povoljan trenutak da se grad 'kroatizira' i da budu oživljeni stari planovi", rekao je Hadžiomerović.

Čelnik lokalnog SDA je upozorio da Bošnjaci neće dozvoliti izbor gradonačelnika Mostara neposrednim glasanjem svih građana, jer bi veoma značajna funkcija izvršne vlasti bila tako zauvek rezervisana samo za Hrvate.

Od lokalnih izbora u BiH, početkom oktobra 2008. godine, na 14 sednica gradskog veća Mostara su, zbog bošnjačko-hrvatskih nesporazuma, propali svi pokušaji da bude izabran gradonačelnik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.