Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SCG traži ustupanje predmeta

Beograd, Hag -- SCG je od Haškog tribunala zatražila ustupanje predmeta protiv generala Dragomira Miloševića.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić zatražio je, u ime Saveta ministara Srbije i Crne Gore, da sud u Hagu ustupi SCG predmet protiv generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića.

Milošević je optužen za zločine tokom granatiranja Sarajeva. Glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte nedavno je od Tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražila da proces ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Milan Gvero u četvrtak ide u Hag

General u penziji Vojske Republike Srpske Milan Gvero otputovaće u četvrtak u Hag, potvrđeno je agenciji Beta u Vladi Srbije. Gvero će u Haški tribunal otići u pratnji ministra Zorana Lončara.

Iz Vlade Srbije ranije je saopšteno da je bivši zamenik Ratka Mladić u Vojsci RS "u razgovoru sa ministrom pravde Srbije Zoranom Stojkovićem odlučio da dobrovoljno ode u Haški tribunal kako bi na taj način pomogao narodu i državi". Vlada Srbije je istakla da će dati sve potrebne garancije da Gvero bude pušten na slobodu do početka suđenja i pružiće potrebnu pomoć porodici generala Gvera.

Da li iko (pre)gleda Lukića

Haški lekari su pregledali haškog optuženika Sretena Lukića, ali to nije učinjeno na Vojnomedicinskoj akademiji, već u Kliničkom centru Srbije, javila je TV BK. I načelnik Vojnomedicinske akademije general major Zoran Stanković odbacio je tvrdnje da su haški lekari Lukića pregledali na VMA.

Lukić je nedavno imao tešku operaciju srca, a vlasti u Beogradu su tražile da dođe lekarska komisija iz Haga koja bi utvrdila da li je sposoban za putovanje.

Beljanski: Vlasti krše zakon o saradnji s Hagom

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski ocenio je da vlasti u Srbiji, odbijanjem da hapse haške optuženike, krše Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom i diskriminišu građane pred zakonom.

"Date su izjave od strane pojedinih ministara da neće biti hapšenja, a to su izjave koje su suprotne slovu zakona, jer zakon, između ostalog, predviđa i tu meru, ako ne dođe do dobrovoljne predaje. Nije dobro kada osobe koje se nalaze veoma visoko u rangu izvršne vlasti javno izjavljuju da zakon neće poštovati", rekao je Beljanski.

Po njegovim rečima, takav stav izvršnih vlasti ne samo da unosi nejednakost građana pred zakonom u pravni život Srbije, već predstavlja i "putokaz da nije potrebno baš uvek poštovati zakon".

Beljanski je ocenio i da u Srbiji ne postoji većinska volja za donošenje novog ustava i za "konačni raskid sa Miloševićevim vremenom". "Plašim se da ne postoji većinska volja za donošenje novog ustava. Zapravo, nema onoga što je neophodno za donošenje ustava, a to je politički konsenzus relevantnih političkih snaga. Jedan deo tih snaga uviđa potrebu donošenja ustava i iskreno radi na tome, dok drugi deo prikazuje da želi promene i rekao bih fingira rad na tome, a iskreno to ne želi", ocenio je Beljanski.

On je još kazao da je pravosuđe u Srbiji "hronični bolesnik", čiji se položaj u poslednjih godinu dana dodatno pogoršao, i u kadrovskom i u materijalnom smislu, a i u smislu vršenja uticaja izvršne vlasti na pravosuđe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.