SĆF: Javnost da sedne u prvi red sudnice

Izvor: B92, 05.Okt.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SĆF: Javnost da sedne u prvi red sudnice

Slavko Ćuruvija Fondacija pozvala je javnost da "sedne u prvi red" suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i da glasno zahteva istinu o tom zločinu.

"Bez sumnje, 5. oktobar je dan koji znači mnogo u istoriji Srbije. Ipak, značio bi nemerljivo više da smo mi, javnost Srbije, nakon svrgavanja diktatorskog režima Slobodana Miloševića smogli snage i aktivnije stali u zaštitu fragilnih demokratskih institucija koje su u tom periodu uspostavljene", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fondacije.

Kako se navodi, 5. oktobra se održava novo ročište na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ i jednog od utemeljivača savremenog nezavisnog novinarstva u Srbiji – ili onoga što je od njega ostalo.

"Činjenica da je, nakon 16 godina čekanja, sudski proces za ubistvo Slavka Ćuruvije konačno pokrenut, sama po sebi ne znači i da je ovo poglavlje zatvoreno i da se možemo mirno okrenuti ka svetloj budućnosti. Naprotiv. Pred nama je dug i neizvestan postupak. Od presude koja bude doneta neće zavisiti samo mir porodice i prijatelja Slavka Ćuruvije. Presuda će odrediti meru spremnosti države i njenih institucija da obezbede punu slobodu mišljenja, slobodu govora i slobodu medija u Srbiji", navodi se.

Fondacija podseća i na Ćuruvijine reči: "... da glavni urednici i novinari mogu slobodno da prave svoje novine, da te novine mogu slobodno da se prodaju i da građani mogu slobodno da ih čitaju".

"Zato je važno da javnost Srbije brižljivo prati tok suđenja i da glasno zahteva istinu o onima koji su ubistvo počinili, ali i o onima koji su ubistvo naredili. Slavko Ćuruvija fondacija je sve vreme tu, u prvom redu, i pažljivo prati svaku reč izgovorenu u sudnici", navodi se.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fondacija: Presuda će pokazati ima li slobode medija

Izvor: RTS, 05.Okt.2015

Fonadacija Slavko Ćuruvija, uoči nastavka suđenja optuženima za njegovo ubistvo, navela je u saopštenju da će presuda koja bude doneta pokazati spremnost države da obezbedi slobodu mišljenja, slobodu govora i slobodu medija u Srbiji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.